Otthon

7+1 energiatakarékos mosási tipp – így spórolhatsz az árammal!

Légy környezettudatos, és a villanyszámlád sem fog az egekbe szökni! Íme, néhány környezetbarát mosási tipp!

 

Csak néhány apróságon és egy kis odafigyelésen múlik, hogy hatékonyan, mégis energiatakarékosan használd a mosógépedet. Lássuk, mire érdemes ügyelned!

Használd a pamut programot!

Akár 60, akár 40 fokon kell mosnod, válaszd a pamutmosást, mert általában kevesebb energiát és vizet használ, mégis amellett, hogy kíméli a ruhákat, a hatékonyságából mit sem veszít! Az újabb típusú gépeken vannak economy, azaz energiatakarékos mosóprogramok is, amelyek hosszabbak ugyan, de sokat spórolnak a pénztárcádnak!

7+1 energiatakarékos mosási tipp - így spórolhatsz az árammal!

Alacsonyabb hőfok

Használj alacsonyabb hőfokot! Nem kell mindent 60 vagy 40 fokon mosnod ahhoz, hogy a ruháid tiszták legyenek! Ma már olyan mosóporok is kaphatók, amelyek alacsonyabb hőfokon is képesek patyolattiszta ruhát garantálni!

Használd ki a dob méretét!

Várd meg, amíg elegendő mennyiségű ruha gyűlik össze, és úgy állj neki a mosásnak! Tájékozódj, hogy hány kg ruha mosására alkalmas a géped, hogy ne pakold túl, de mindig ügyelj arra, hogy lehetőség szerint néhány ruha miatt ne indítsd el a gépet!

Tartsd karban a mosógépet!

Időről időre tisztítsd ki a mosógépet, hogy a vízkőtől és a különböző szennyeződésektől megszabadulhasson! A lerakódások nemcsak az élettartamát csökkenthetik, de a mosás hatékonyságát is rontják. A tisztításhoz használhatsz otthoni praktikákat is, például ecetet, de választhatsz a boltokban kapható tisztító szerek közül is.

Válassz energiatakarékos mosógépet!

Lehet, hogy az A+ jelzésű mosógépek egy kicsit drágábbak, de az áram- és vízfogyasztásuk jelentősen alacsonyabb a többi gépnél. Megéri a vásárláskor egy kicsit többet áldozni egy minőségi mosógépre, hogy a közüzemi számláid érkezésekor a vérnyomásod a helyén maradjon.

Ne tömd túl!

Ne ess tévedésbe: ha zsúfolásig tömöd a gépet, azzal nem spórolsz! Nézd meg, hogy hány kg ruhát tud kimosni a mosógéped, és azt ne lépd túl! Nemcsak a gépnek árthatsz azzal, hogy bepréseled a ruhákat a dobba, de előfordulhat, hogy a mosás végén nem lesznek tiszták a ruháid, így kezdheted elölről a mosást.

Kerüld a gyorsmosást!

A gyorsmosás során a mosógép sok áramot használ fel, mivel a víz felfűtését rövid idő alatt kell megoldania és a gyorsabb program nagyobb vízmennyiséget is igényel. Így, amikor csak teheted, helyette válassz hosszabb, alacsony vagy közepes hőfokú programokat!

Válassz intelligens mosógépet!

Ha az életmódod nem teszi lehetővé, hogy megvárd azt, hogy kellő mennyiségű ruha összegyűljön, válassz intelligens mosógépet! Az újabb típusok érzékelik a dobba helyezett ruha mennyiségét, és ahhoz mérten adagolják a vizet, így a gép nem használ felesleges energiát.

Még több tipp és cikk mosás témában az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top