Otthon

Ezért takaríts napi 10 percet

Hoztunk néhány praktikát, amelyek abban is segítenek, hogy megtartsd a rendet az otthonodban. Ugyan minden nap kell tenned is tisztaságért, de megéri oda figyelni ezekre.

Ha szeretsz takarítani, azért, ha pedig nem szeretsz, akkor azért érdemes minden nap 10 percet a lakás tisztítására fordítanod. Ebben a mondatban olyannyira benne van minden igazság, hogy szinte értelme sincs tovább boncolgatni. Ám lehet, hogy elsőre mégsem világos mindenkinek, hogy miért jó az, ha a zajos hétköznapok után mindig energiát kell fordítani a takarításra is. A válasz roppant egyszerű: ha minden nap 10 percet szánt rá, megkíméled magad attól, hogy a hétvégét végig robotold. Ez több dolog miatt is így van. Csak gondold végig: ha elkezdődött a rendetlenség, és azt látod, hogy a lomok gyűlnek, a piszok nő, vajon figyelsz-e a tisztaságra? Persze hogy nem. Könnyen olyan lavinát indíthatsz el, amelynek csak akkor lesz vége, ha napokig a házad rendbetételén fáradozol.

Ha viszont naponta egy kis időt arra szánsz, hogy elvégezd a legégetőbb feladatokat, garantáltan sok fáradtságtól kíméled meg magad. Ha azt az idilli állapotot nézzük, hogy mindig mindenki elpakol maga után, legyen szó a nappaliban lévő játékokról vagy arról, hogy használat után a mosogatógépbe kerülnek az edények, tényleg bőven elég a 10 perc a takarításra. Egyik nap letörölgetsz egy helyiségben és ki is porszívózhatsz utána, máskor kisúrolod a kádat vagy épp a hűtő és a sütő ajtaját törlöd át. Persze minden lakás más és mindenütt máshoz kell alkalmazkodni, de a lényeg, hogy az igényeket szem előtt tartva simán tartani tudod ezt a tempót. Arra viszont figyelj, hogy szabj magadnak időkorlátot, hiszen anélkül hajlamos lehetsz elhúzni a munkát.

Vannak praktikák, amelyek ahhoz segítenek hozzá, hogy állandóan rend legyen a lakásodban – ha már megdolgozol érte. Az egyik ilyen alapvető dolog, hogy mindig, de tényleg mindig mindent tegyél vissza a helyére. A konyha az egyik leghamarabb rumlissá váló terület, ezért ott fokozottan figyelj arra, hogy a már nem használt dolgaid a megfelelő helyen landoljanak: élelmiszerek vissza a helyükre, mosatlan a gépbe. A másik legnagyobb probléma, amit talán sokan nem is vesznek észre, abból adódik, hogy a legtöbben hajlamosak vagyunk érkezéskor ledobálni a dolgainkat. Ezért nagyon fontos, hogy olyan előszobát alakíts ki, amelyik alkalmas arra, hogy elnyelje a rumlit. Ezek mellett a szennyes ruhák azok, amelyek képesek a legrendezettebb otthon is csatatérré változtatni. Ezért ha bármit mosásra ítélsz, vedd a fáradtságot és vidd el a szennyestartóig. Hálás leszel magadnak ezért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top