Otthon

Ezeknek kell rendben lenniük, hogy az otthonod mindig csúcsformában legyen

Van, aminek mindig rendben kell lennie.

Akár most költözöl, akár már évek óta élsz ugyanabban a lakásban, bizonyos dolgokat mindig kézben kell tartanod, hogy otthonod jó állapotban maradjon

Évente

A kártevők elleni védekezés karbantartását egyik évben sem hanyagolhatod el. Ellenőriztesd a lakást szakemberrel, és ha nagy a baj, kérj irtást, ha nincs vész, ügyelj arra, hogy megfelelő csapdákat állíts fel a kártevők ellen. 

Ha házban élsz, ugyanilyen fontos a tető megvizsgálása, neholy lyukas vagy nagyon repedt legyen. Kiváltképp ügyelj a beázásokra, ezeket a házon belül, a plafonon is jól láthatod, ha barnás foltot vagy repedező festéket látsz.

Havonta

Tisztítsd ki a mosógéped. Nem jó, de muszáj, különben mit sem ér, hogy egy mocskos gépből veszed ki a tisztának hitt ruhát. Te sem akarod, hogy a penészgomba és a büdös szag átjárja a gépet és vele együtt a ruhákat. 

Fertőtlenítsd a sütőt, és ha van, a szagelszívót. Távolítsd el a szűrőket mindenhonnan, áztasd őket mosogatószeres meleg vízbe, majd súrolókefével alaposan tisztítsd meg őket. A sütő tisztításához vízben feloldott szódabikarbónát ajánlunk, amivel kend át a gép belsejét és hagyd a felületen egy éjszakán át. Reggel fújd le ecettel és alaposan töröld le.

Az akasztókkal varázslatos módon tudsz helyet spórolni. Lehet akasztó az akasztós szekrény ajtaján belül, hogy oda tedd a sálakat, öveket, sőt akár lehet akasztókon tárolni a konyhában a nyeles lábosokat és serpenyőket, amivel egy nagy rakás helyet szabadítasz fel a szekrényben.

Csaptelepek tisztítása. De nem ám csak kívül, hanem belül is. Amit csak tudsz, nyiss szét, a szellőzőnyílásokat és lefolyókat alaposan tisztítsd meg, hogy a vízsugár rendesen tudjon jönni, és ne duguljon el semmi.

Hetente

Cseréld, és mosd ki az ágyneműd. Bár láthatatlan, de megannyi poratka és baktérium tanyázik a takarókon, a lepedőn vagy akár a párnádon. Te sem szívesen hajtanád a fejed egy bacilusoktól hemzsegő huzatra, nem?

Ha van mennyezeti ventilátorod, esetleg olyan légkondicionálóval rendelkezel, amivel fűteni is lehet, és használod is, töröld át őket heti egy alkalommal. 

Forrás: TWENTY20

Naponta

Tartsd rendben a szobákat. A szétszórt ruhákat, játékokat szedd össze, tedd a helyükre az elmozdított dolgokat, a kanapén álló párnákat egyengesd ki, a takarókat hajts össze, és persze ágyazz be mindig. Hidd el, jó érzés munka után egy tiszta vagy legalábbis rendben lévő lakásba érkezni és megpihenni.

Töröld le a felületeket, mint a konyhapult, a fürdőszobában a mosdó, a kád vagy az asztalok.

Ha nem is naponta, de hetente többször vidd ki a szemetet, előtte pedig feltétlenül ellenőrizd, nem büdösödik-e valami a hűtőben, amit ideje lenne már kidobnod.

PureWow

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top