Otthon

Közlekedési lámpát tépett le, és fákat döntött ki Nárcisz

Több százan hívták ki a tűzoltókat a fővárosban, Tolnában 700 háztartásban nincs áram a vihar miatt, de egész Rákóczifalván is szünetel az áramszolgáltatás. Brutális szeleket mértek ma, a Balatonhoz több mint 120 km/órával érkezett meg Nárcisz.

Több száz bejelentés érkezett a fővárosi tűzoltókhoz vasárnap a Nárcisz névre keresztelt vihar okozta károk miatt.

Főként fák dőltek ki és a szél rongálta meg az épületeket:

  • A XX. kerületi Kölcsey utcában villanyvezetékre dőlt egy fa, itt a tűzoltók létrás tűzoltóautóval és láncfűrésszel távolították el a fát.
  • A XIX. kerületi Szövetség utcában egy öles fa a vasúti sínekre dőlt. Szintén a vasúti sínre dőlt egy fa a X. kerületi Keresztúri úton, az akadályt tűzoltó daruval távolították el.
  • A X. kerületben a Gyakorló utcában is gondot okozott a vihar: egy társasház tetejét rongálta meg a szél.
  • A VIII. kerületben egy bevásárlóközpont tetőszerkezetét rongálta meg a szél, a veszélyes helyzetet alpintechnika segítségével szüntették meg.

Van, ahol áram sincs

Csaknem 700 fogyasztónál okozott áramszünetet a viharos szél Tolna megye három településén. Hőgyészen és Szakályban 396, Pörbölyön 276 fogyasztási helyen nincs áram, miután fa dőlt a vezetékre, illetve villanyoszlopok törtek el. Emellett több külterületi fogyasztónál is szünetel a szolgáltatás. Az E.ON munkatársai dolgoznak a hibák elhárításán.

A szélvihar miatt leesett mobiltelefon-átjátszó állomás egy tízemeletes épület előtt Siófokon MTI Fotó: Varga György

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei, több mint ötezer lakosú Rákóczifalván csaknem ezer fogyasztási helyen szünetel az áramszolgáltatás a viharos szél miatt. A városban vezetékeket, transzformátorokat rongált meg a szél, és kitört egy villanyoszlop is. A szolnoki hivatásos tűzoltók több helyről fákat, faágakat távolítottak el. Az áramszolgáltató E.ON szakemberei a helyszínen dolgoznak.

Közlekedési lámpát tépett le

Debrecenben is tépett mindent a szél, a város és Józsa között lefújt a vezetékekről egy közlekedési lámpát – számolt be a civishir.hu.

A viharos időjárás több közösségi járat közlekedésében is fennakadásokat okoz, sőt a viharos erejű szél miatt vasárnap déltől nem jár a balatoni komp.

Nárcisz a légiközlekedésbe is bekavart

Több repülőjárat útvonala is módosult Európában az erős szél miatt, a Liszt Ferenc-repülőtérről vasárnap délig valamennyi menetrend szerinti járat el tudott indulni, az Aeroflot moszkvai járata azonban Budapest helyett Belgrádban szállt le.

Gigaszelek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több mérőállomásán mértek 120 kilométer/óránál nagyobb szélerősséget. A Nárciszra keresztelt viharban a legerősebb széllökéseket a Balatonnál regisztrálták: Siófokon 131, Balatonőszödön 126 kilométer/órát mértek. Szintén 126 kilométer/órás szélerősséget rögzítettek Kab-hegyen.

A fővárosban Budapesten, a János-hegyen 122 kilométer/órás széllökést is mértek. Az ötödik a legerősebb széllökések sorában 121 kilométer/óra, amelyet Fonyódon rögzítettek. Ezen felül a meteorológiai szolgálat mérőállomási közül délután 3 óráig nagyjából húszon regisztráltak 100, és körülbelül ötvenen 90 kilométer/órát meghaladó széllökéseket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top