Otthon

Költözés két gyerekkel – durva, de meg lehet csinálni

Két kisgyerekkel az élet gyakran olyan, mint egy mini csillagtúra. Hol az egyik gyerekhez rohan az ember, majd vissza a konyhába, hol a másiknak van szüksége ránk. Költözés közben ez extra: hozunk pár tippet nektek arra, hogy a költözést ne csak túlélni lehessen gyerekekkel az oldalunkon, hanem élvezni is.

Oké, oké erős túlzás, ha azt mondjuk a költözés csupa élvezettel járó tevékenység, mert nem az. Persze ahol két gyerek karistolja az ember idegeit nap mint, nap és nonstop anyai jelenlétet követelnek magunknak, teljes joggal, ott bizony a költözés napja az újdonságával, a változás napfényes jövőképével, akár felérhet egy wellnesskezeléssel is… jó, egy hát- és fejmasszázzsal. Az ember persze egy ilyen nap után nem kisimultan dől be az új kecóba átfuvarozott ágyba. De ha jól logisztikázunk, ha időben elkezdünk már agyban költözni, akkor nagy meglepetések nem érhetnek. Merthogy agyban költözni bútortologatás nélkül is lehet már egy hónappal a pereputty áttolása előtt is. Elsőnek gondold át, mit akarsz magaddal vinni, és mire nincs már szükséged, amin esetleg túladnál, vagy amit kidobnál. Erre a felettébb hasznos tevékenységre a következő alkalmakkor találsz időt:

  • Amikor a gyerek alszik/gyerekek alszanak
  • Amikor építőkocka-adagoló szakmunkásnak fognak be a gyerekek a délutáni játékban
  • Amikor álomba simogatod a kistücsköt (ne mondja senki, hogy nem szokott legalább egy altatásnál elkalandozni a figyelme a gyerek bársonyos hátának simizéséről!)  

Tessék szanálni anyuka!

Ha agyban már megvagy a komplett szanálós tervezettel, tessék a tettek mezejére lépni. Karnélküli sírósbaba, ki vele. Kerekét vélhetően fekete lyuk által beszippantott alkatrészhiányos kisautó, ki vele. Törött szárnyú pillerepülő, ki vele. Ezek persze apró dolgok, amik bőven landolhatnak a kukában. De olyan nagyobb játékok, mint a játékkonyha, a már nem rocksztárnak készülő gyerekünk állványos játékmikrofonja vagy a gyerek által szinte soha nem érintett babaház átvándorolhatnak egy gyerekotthonba is, vagy épp megpróbálhatjuk ezeket eladni. Ha a számotokra felesleges játékok kikerülnek, már könnyítettél a költözésen. Ne feledd, hogy nemcsak a gyerekeknél találhatsz hasonlóan felesleges dolgokat, nézz körbe az egész lakásban.

Mit hova, majd címkézz

A költözésre úgy készülünk, hogy már tudjuk, hová megyünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi szobában garázdálkodhatunk az új helyen, hol mi fér el nagyjából. A konkrét dobozolás előtt igyekezz meghatározni pontosan, hogy mit hová fogsz tenni – elég, ha szoba szerint elkészíted a leosztást –, ugyanis amikor épp bezárod az ajtót a költöztetők után, a gyerekeid a változást olyan formában veszik észre, hogy még izgatottabban kezdenek el rohangálni a dobozokkal telepakolt helyiségekben. Így ha minden dobozt oda kértél lerakni, ahová gondoltad, nyert ügyed van, „csak” ki kell pakolásznod őket. Ezért dobozolás előtt kezdd el felcímkézni akár a tárgyakat is, rájuk írva, mit melyik helyiségbe szánsz. Hogyan teheted ezt gyerekbarát és stresszmentes feladattá?

  • Használj színes jelölőket, és engedd, hogy a kicsik ragasztgassanak.
  • Ha még egész mini babák, akkor címkézz te magad, amikor nem hiányzol nekik.
  • Vagy amikor lefektetted már a gyerekeket este, és te az iszonyat fáradtságtól (agyban költözés, szanálás ugye) kinyúlva fekszel a kanapén, a mutatóujjaidon forgatott címkéző szalagokat lazán röpítsd a férjed tenyerébe, egy lágy hangú kérés kíséretében, hogy „ugyan szívem, te is címkézz már egy kicsit”.

Dobozgyűjtés +buborékfólia

A legjobb rész. 100% kimenős progi esély. Mert ugye ki akar négybetűs svéd áruházba költözős dobozokért menni? Senki, de mi majd feláldozzuk magunkat, és jól lelépünk otthonról. Persze azért dobozokat is hozzunk a lakber multiáruházból! De ha netán nem akarunk költeni a dobozokra, akkor is lesz mibe pakolni, plusz még kimenős vagyok-zászló is bátran loboghat a következő helyzetekben:

  • A barátnőnek fix, ha nincs, akkor is van költözős doboza, ezért ugye át kell menni hozzá.
  • Egy másik barátnődnek is biztosan van költözős doboza, na ezt is össze kell szedni.
  • A harmadik barátnőhöz már az első kettőt is vinni kell, mert ugye nehezek a dobozok, még ha üresek és lapra hajtottak is.

Ha a hosszú távolmaradás miatt lelkiismeret-furdalásod lenne, hogy szegény gyerek/gyerekek 4 egész órát az anyjuk nélkül töltöttek, akkor vidd el őket a barkácsboltba ragasztószalagot és buborékfóliát venni. Utóbbiból vegyél egy méterrel többet és annak felét add a gyerekeknek, jó játék azt pukkantgatni. A másik felét meg hagyd meg magadnak, mert a felnőttek is szeretnek játszani.

1,5 hét a költözésig

Rendeld meg a költöztetőt. Ha biztosra akarsz menni, akkor rendeld meg őket hamarabb. Keress több céget, kérj ajánlatot, vagy nézd át az áraikat. Van olyan cég, aki a kiállásért is kér egy összeget, van ahol nem kérnek ilyet. Gondold át, hány emberrel jöjjenek, kábé mekkora teherautó kell az életetek átköltöztetéséhez. Ha ez megvan, jöhet a legfontosabb tennivalók csúcsfeladata: a nagymama izzítása! Ahol a nagyi 150 km-re él tőletek, és a gyerekek még nem tudnak anya nélkül létezni, ott ez a pont sajnos nem megléphető. Ha a gyerekek nagyobbak, és még sosem voltak a nagyinál 2-3 napra, akkor szintén nem ez a megfelelő időszak az első nagyis alvósbulira. Bár, másfél hétben még ezt is ki lehet próbálni, és lehet, hogy a költözés napjára a gyerekek vígan ellesznek a nagyszülőknél. Viszont, ha maradniuk kell a kicsiknek, akkor kérd meg a fent említett dobozos barátnőidet, hogy vigyázzanak a gyerekekre a konkrét költözés óráiban. Mindenképpen az lenne a legjobb, ha a kicsit nem lennének ott a felfordulásban, mert akkor mi sem tudunk hatékonyak lenni.

Dobozolás

Kezdd időben! De tényleg! Ebben a be(ki)pakolásban a gyerekek kincset érő szakemberek. Ráadásul a legjobb érzékük van ahhoz, hogy hova ne álljanak, üljenek, úgyhogy pont ezek miatt kezdd időben a dobozolást! Amilyen lényeges szakasza ez a költözésnek, olyan rövidre is fogjuk ezt a részt, hogy érezd: ez bizony nem babazsúr.

A nagy nap, költözünk!

Ránk virrad a költözés reggel. Prekoncepciónk szerint adott a napsütés, a tiszta az idő, és ahogy kell: szakad az eső, fúj a szél, nincs meg az imbuszkulcs a kanapé utolsó darabjának szétszedéséhez, és még női ciklusunk csúcseseménye is elkezdődött. Hurrá. Csak ennyit mondhatsz magadnak. Ezt persze nagy ismétlésszámmal, reménykedve abban, hogy a szuperül felépített költözési terv – mert ugye szuperül felépítetted – mint a pelenkazáró ragasztócsík, úgy fogja tartani magát, és a kölcsönbe adott gyerekek este már a saját, frissen, újra összeszerelt ágyacskájukban hajthatják álomra fejüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top