Otthon

Egyre több az érzékelő, mégis sok a szén-monoxid-mérgezés

Sokan szereltek fel az elmúlt években a veszélyes gáz kimutatására alkalmas érzékelőt, mégis történnek tragédiák.

Egyre elterjedtebbek a megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők. Ennek ellenére minden évben történnek mérgezések és tragédiák is, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szén-monoxid valós veszélyt jelent ott, ahol nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezés van, vagy égéssel fűtik a házat.

szén-monoxid (forrás: NLC)

Figyeljünk oda az érzékelőre! (forrás: NLC)

Biztonságos rendszerek építése érdekében fontos, hogy a tüzelő-, fűtőberendezéseket, illetve az égéstermék-elvezető rendszereket szakember tervezze. Oda kell figyelni az évenkénti karbantartásra. A legkisebb meghibásodás esetén minél hamarabb szerelőt kell hívni” – idézi a szóvivőt az Info Rádió. Hajdu Márton azt is kiemelte, színtelen, szagtalan gázról van szó, ezért csak az elektromos érzékelők tudják jelezni a veszélyt.

Leggyakrabban a fürdőszobákban fordul elő szén-monoxid-mérgezés, mert ez a lakás legzártabb, leginkább szigetelt helyisége, ahol nem megfelelő a levegő utánpótlása. A jelenlétünkkel ráadásul fokozódik a használata, illetve elhasználódása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top