Otthon

Erre kell figyelned mostantól, ha villanyszerelőt hívsz!

Csak az lehet villany- vagy vízvezeték-szerelő szeptembertől, akinek megfelelő képzettsége van, és egymillió forintos felelősségbiztosítást kötött, ha pedig hibát vét a szerelő, a biztosító fizet. Ez a sajtót bejárt állítás azonban csak részben helyes, mert vannak olyan szerelői munkák, amikhez továbbra sincs szükség biztosításra.

Amikor a nyáron megjelent a kormányrendelet, amely átírta a szerelők biztosításának szabályait, elsőre maguk az érintettek sem értették, pontosan miről van szó, milyen munkákhoz kell regisztrálniuk és biztosítást kötniük. Nekik aztán kormányhivatali segítséggel sikerült tisztázni a részleteket.

Mayer Gergely, az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetségének elnöke a hvg.hu-nak elmagyarázta, hogy ha valaki a lakásába egy javításhoz hívja ki a szerelőt, akkor annak nem kell foglalkoznia a szigorúbb szabályozással. Az új szabályok csak az új rákötésekre vonatkoznak, azoknak sem minden részére.

A villanyszerelők eddig a háztól a fogyasztásmérőig dolgozhattak, mostantól már a villanyoszloptól a házig kiépíthetik a rendszert – mondja Mayer Gergely. Regisztrálnia annak a szerelőnek kell, aki a fogyasztásmérő és a villanyoszlop közötti részhez akar hozzányúlni. Magyarán a szabályozásra azoknak érdemes odafigyelniük, akik új építkezéshez keresnek villany-, illetve vízvezeték-szerelőt.

A jogszabályok sok esetben nem írtak elő eddig minimális limitet, pedig a Magyar Biztosítók Szövetsége szerint gyakran a villanyszerelők sincsenek tisztában azzal, hogy mennyi kárt képesek okozni.
A szövetség emiatt úgy látja az új helyzetet, hogy egy lépést tett előre a kormány, azt viszont továbbra is a vállalkozóktól kérik, hogy gondolják át, mi történik, ha egymilliósnál nagyobb kár keletkezne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top