Otthon

Indul a fűtésszezon, továbbra is ingyenes a kéményseprés

Lassan elindul a fűtési szezon, esedékessé válik az őszi kéményellenőrzés, amit tavaly óta ingyenesen végeznek a kéményseprők.

Az ingyenes kéményseprés bevezetése óta több kéményt tudnak ellenőrizni a kéményseprők, és sok olyan ingatlanba is bejutnak, ahol évtizedek óta nem járt szakember – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Tavaly nyáron csaknem 2600 településen a katasztrófavédelem vette át a feladat ellátását a lakosság körében, azóta a „sormunka”, vagyis az ütemezett ellenőrzés ingyenes, a katasztrófavédelem által foglalkoztatott kéményseprők pedig minden esetben megbízhatóan ellenőrzik és tisztítják a kéményeket.

A közelgő fűtési szezonra tekintettel az OKF idén is felhívta a kéményseprés fontosságára a figyelmet. Azokba az ingatlanokba, ahol gázzal működő vagy zárt égésterű fűtőeszköz működik, kétévente, minden egyéb esetben évente érkezik a kéményseprő. Szakmailag indokolt esetekben gyakoribb ellenőrzést is előírhat a kéményseprő, de az állampolgár is dönthet úgy, hogy sűrűbben ellenőriztet. Utóbbi esetben a szolgáltatást meg kell rendelnie és annak ellenértékét meg kell fizetnie.

Megéri otthon lenni, ha jön a kéményseprő

A „sormunka” a kiértesítéssel kezdődik: a kéményseprők a megadott időpont előtt két héttel értesítést hagynak a postaládában arról, hogy mikor fognak érkezni. Ha a megadott időben a kéményseprő nem találja otthon a kéménytulajdonost, újabb időpontról hagy értesítést. A kéményseprő harmadszor már nem jön ki magától, hanem 30 napon belül időpontot kell egyeztetni a szakemberrel, aki a harmadik felkeresésért már kiszállási díjat fog felszámítani.

A kiszállási díj mértéke az illetékes önkormányzat rendeletében meghatározott, 2015. július 1-jei állapot szerinti közszolgáltatási díj 30 százalékának megfelelő összeg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top