Otthon

Te is meg tudod csinálni! – Csemperakási trükkök kezdőknek

A legunalmasabb fürdőszoba vagy konyha is feldobható egy izgalmas csempeburkolattal, ráadásul ezt a munkát magad is elvégezheted, ha van rá időd. Ha csak kisebb változtatásokról, esztétikai tuningról van szó, akkor nemcsak azért érdemes saját kezűleg végezni az ilyen átalakításokat és javításokat, mert így kevesebbe kerül, hanem azért is, mert ez egy élvezetes és kreatív kikapcsolódás. Persze néhány mesterfogással érdemes tisztába lenni még azelőtt, hogy belekezdesz!

A csempézésnek megvannak a maga szakmai szabályai, ám az igazán szép végeredményhez nem elég csak ezeket ismerni – például azt, hogy milyen eszközökre van szükséged, hogyan kezeld a felületet, milyen ragasztót, csempét és fugát használj –, hanem azt is tudni kell, hogy milyen hatásokat érhetsz el azzal, ha különféle formákat, színeket és méreteket használsz. Íme néhány trükk, amit bevethetsz!

Térnövelés színekkel

A csempék színe nagy hatással van a térérzetre. A világos színek nagyítják a terek, a sötétebbek inkább összenyomják – persze csak optikailag. Az sem mindegy, hogy ezek a színek hová kerülnek: ha sötét színekkel rakod ki a padlót, a falakra pedig kontrasztos, világos színt teszel, azzal barátságosabbá és kissé szűkebbé teszed a teret. Ha ugyanabból a színből több árnyalatot használsz, az unalmas alaprajzú, egyhangú helyiségeket részletgazdagabbá, változatosabbá teszi, és ettől nagyobbnak is érezzük a helyet. Ugyanezt éred el, ha csak a fal egy bizonyos szakaszán raksz eltérő színű csempét – ezzel kiemeled az adott falat, ami elvonja a figyelmet a hely szűkösségéről, egyhangúságáról. Növelhető a térérzet azzal, ha világos, de eltérő árnyalatú csempék váltogatják egymást a falon. Túl nagy belmagasság esetén érdemes sötét színű csempesorral lezárni a fali burkolatot, ha viszont alacsonyan van a plafon, ez a módszer nem ajánlott!

A formák hatása

A csempék elhelyezésével szintén manipulálhatod a helyiség méreteit: a vízszintesen rakott téglalap alakú csempék nyújtják a teret, főleg, ha kis méretűek, és az is segít az alacsony belmagasságon, ha nem rakod a plafonig a csempéket, hanem megállsz a fal magasságának a felénél. Ha ez nem lehetséges, mert a fröccsenő víz miatt magasabbra érő burkolatra van szükség, akkor a felső részt rakd ki az alsó világosabb árnyalatával úgy, hogy a kettő közé egy csempesornyi kontrasztos zárócsíkot helyezel fel – ez színben, mintában, sőt még méretben is eltérhet a többi csempétől, de fontos, hogy világosabb árnyalatú legyen az alsó résznél!

A fugázás sem mellékes

A fugázásnak is megvannak a maga trükkjei. Először kezdjük a praktikummal: a sarkokban mindenképpen tartósan rugalmas tömítőanyagot – ebben az esetben szaniterszilikont –  használj, hiszen minden épület mozog egy kicsit, és a falak illesztése mentén ettől megrepedhet a túl merev fuga. Kültéri csempéknél ez nemcsak csúnya, de még a vizet is átereszti, és akár fel is ázhat emiatt a fal. A másik gyakorlatias tanácsunk a fugázáshoz, hogy nagyméretű csempelapoknál ne dolgozz keskeny fugával vagy fugahézag nélkül, mert a hőingadozástól a kerámiák összeérhetnek, és felnyomhatják egymást.

Most pedig lássuk, milyen optikai hatásokat érhetünk el a fugázással! Rusztikus lesz a helyiség hangulata attól, ha egyenletesen széles a fuga vagy váltakozó szélességű, a keskeny fuga viszont homogenitást, rendezettségérzetet kelt, ami a ma népszerű minimál stílus egyik fontos védjegye.  

A fugázóanyag színének tudatos megválasztásával befolyásolhatjuk burkolt felület optikai hatását: a sötét fuga kiemeli a burkolat jellegét, míg világos fugával harmonikus és visszafogott hatású felületet kapunk.

Az is egy lehetőség, hogy egy felületen belül különböző színű fugákat használsz, például akkor, ha két különböző színű csempe van a falon. Ezzel azonban nagyon kell vigyázni, mert a különböző színek által különböző méretek láthatók, és bizonyos színpárosítások esetén úgy tűnhet, hogy mérethibásan van feltéve a csempe a falra.  Ez a leggondosabban megválasztott színekkel és formákkal kirakott helyiség harmóniáját is megbontja, és nyugtalanító hatást vált ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top