Otthon

Ezért ázik fel a fürdőszobád fala

Nem túl megnyugtató érzés, amikor a fürdőszobád fala felázik, mint ahogy az sem, hogy ha a plafonon szép lassan egy folt kezd növekedni, azt jelezve, hogy a felső szomszédnál valami nincs rendben a vízszigeteléssel. Időnként tudtodon kívül te magad vagy ez a bizonyos felsős szomszéd, és a legjobb szándékod ellenére is eláztatod az alattad lakót úgy, hogy nem is tudsz róla, hogy szivárog nálad a víz. Hogy elkerüld ezeket a gondokat, érdemes időről időre ellenőrizni a fugákat és tömítéseket a kád körül és a falak sarkaiban.

Azt már a kezdő burkolók is tudják, hogy a sarkokban és a falak találkozásánál tartósan rugalmas tömítőanyagot kell használni a csempék között, mert ahogy a ház mozog – ami egyébként normális jelenség, és szinte minden épületnél megfigyelhető – a fuga megrepedezhet. A víz ezeken a hasadékokon előbb-utóbb utat talál magának lefelé úgy, hogy sokszor azt észre sem vesszük – például a zuhanyzótálca alá folyik be heteken vagy hónapokon át, majd egyszer csak csönget és a szomszéd, és bejelenti a kellemetlen hírt. Nemcsak a rosszul megválasztott fugák mentén történhet azonban ilyen baj, hanem a profi anyagokkal is, hiszen idővel azok is veszítenek a rugalmasságukból, zsugorodnak és elszakadnak vagy megrepedeznek.

A fugákat ezért időről időre ellenőrizni kell pont úgy, ahogy egy autó olajszintjét, és nem árt az sem, ha mindig van otthon egy bontatlan doboz szilikonos tömítőanyag a hozzá tartozó kinyomószerkezettel együtt. A gyanúsnak tűnő fugaszakaszokat ugyanis könnyen ki tudjuk magunk is javítani ezzel a felszereléssel. Mindössze ki kell kaparni a régi fugát egy kés hegyével, majd bele kell nyomni ezt az anyagot (manapság már bármelyik szupermarketben kaphatunk ilyet, nem kell feltétlenül barkácsboltba menni érte. Minél szélesebb a rés, annál mélyebben kell belenyomni a tömítőt, amit a végén az ujjunk hegyével szépen el is igazíthatunk a csempék között, hogy ne csak hatékony, de esztétikus is legyen a munkánk.

Az is előfordul, hogy rendszeresen jelentkezik a beázás, pedig a fugákat többször is javítottuk. Ilyenkor építési hiba is lehet, de az is előfordulhat, hogy nem a csempék között szivárog el a víz, hanem a csövek illesztésénél vagy a zuhanytálca (vagy kád) lefolyójánál, sőt akár a falra szerelt csapok tövénél jut a falba annak ellenére is, hogy ezt a rést elfedi egy takarórózsa. Ha visszatérő beázásról van szó, akkor készüljünk fel arra, hogy valószínűleg ki kell emelni a helyéről a zuhanytálcát, és fel kell deríteni a hiba okát. Ilyenkor egyúttal érdemes kicseréltetni a régi csöveket is, ami ugyan bontással jár, de egy átlagos mesterember egy nap alatt végez vele, nekünk pedig ezután több tíz évig nem kell majd aggódnunk vízkárok miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top