Otthon

100 ezer forintért is akad jó mosogatógép

Közel ötven mosogatógép között sem találta meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete a tökéleteset, de némi megalkuvással akár 100 ezer forintért lehet egy viszonylag jó konyhai segítőnk.

A legtöbb ember gyűlöl mosogatni, nemcsak azért, mert unalmas, fárasztó és néha gusztustalan, hanem mert elképesztően sok vizet lehet elpacsálni egy vasárnapi ebéd megfőzése és elfogyasztása után. Egy jó mosogatógép leveszi a mosogatás terhét az ember válláról, de a nem megfelelő gép kiválasztása újabb bosszúságokat okozhat: hangos, nem tisztít, vagy nem szárít megfelelően, az átlagosnál több áramot és vizet fogyaszt.

Nincs tökéletes gép, csak kompromisszum árán elfogadható

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) most 48 féle mosogatógépet tesztelt le, melyek közül egy sem ért el maximum pontot, mindössze 6 modell kapott legalább 70 százalékos értékelést. Ezeknek a gépeknek az ára 200.000 és 450.000 forint között mozog, többnyire a Bosch, a Miele vagy a Siemems gyártja őket. Megnyugtató viszont, hogy a 100 ezer forint körüli kategóriában már 26 olyan mosogatógép van, amelyik 60 százalékos értékelést kapott, magyarul aránylag jól mos, nem csöpög a víztől az elmosogatott csetresz a végén, és aránylag keveset is fogyaszt, de általában hangos.

Meglepő, de a TVE a vizsgált gépek közül egy sem adta meg a maximális 5 pontot a tisztásra, 4 termék kapott 4 pontot erre a tulajdonságára, és a jól teljesítő gépek között volt kifejezetten olcsó 80-90 ezer forintos mosogatógép is.

Hasonló a helyzet a szárító funkcióval is, hiszen itt sem ért el egyik gép sem maximális pontot, viszont már 10 gép hozta a négyes szintnek megfelelő teljesítményt.

Az energiafogyasztás alapján mindössze 5 termék kapott legalább 4 pontot az 5-ből, köztük akad a 100 ezer forintos kategóriából való is, viszont ezek nem szárítanak olyan jól, és hangosak.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top