Otthon

Vége a méricskélésnek, a jövőben így vásárolunk bútort!

Ismerős a helyzet? Kinézed, beméred, odamész, megveszed, hazaviszed, aztán rájössz, hogy pont másfél centi híján nem fér el, vagy simán csak a színe üti a tapétát. Na, ennek vége! Megmutatjuk, mi a megoldás.

A jövő kulcsát a múlt héten leleplezett iPhone 8 és iPhone X mellett szintén bemutatott iOS 11 operációs rendszer rejti. Az Apple ugyanis elérhetővé tette az ARKit nevű fejlesztői csomagot, amellyel várhatóan egy csomó programozó készít majd úgynevezett kiterjesztett valóság (augmented reality, röviden AR) alkalmazásokat.

A kiterjesztett valóság lényege, hogy a való világot a telefon kameráján keresztül nézve extra digitális információkat is láthatunk. Például az utcaképen elhelyezett nyíl segítségével tájékozódhatunk, vagy a való világban megjelenő digitális lényeket kaphatunk el a telefonnal – ahogy ezt a tavaly rendkívül népszerűvé vált Pokémon Go példája is megmutatta.

Ezt a technológiát használja ki az IKEA is. A svéd áruház nemrég mutatta be az IKEA Places nevű alkalmazását, amelynek segítségével hasonló módon nézhetjük meg, hogyan mutatna egy Vejnemöjnen dohányzóasztal vagy egy Ragnarök kanapé a nappali közepén.

Bár a svédek korábban már próbálkoztak hasonlóval egy Catalog nevű applikáció formájában, ahhoz szükség volt a bútoráruház vaskos nyomtatott katalógusára, az alkalmazás kezelése bonyodalmas volt, ráadásul a bútorok mérete sem felelt meg a valóságnak. Az IKEA Placesben könnyen és gyorsan elérhetőek a legnépszerűbb kollekciók, a fejlesztők ígérete szerint pedig az egyes modellek méretét 98 százalékos pontossággal képes megjeleníteni, a megvilágítás és az árnyékok függvényében.

Az IKEA Places sajnos egyelőre csak az amerikai Apple-felhasználók számára érhető el, de bízunk benne, hogy hamarosan hozzánk is megérkezik, ha másért nem, azért, mert a vicces kedvű felhasználók már most azzal szórakoznak, hogy virtuális bútorokkal rakják tele az utcákat, vagy – ahogy a The Verge lenti gifjén is látható – a lifteket is teletömnék digitális székekkel, ha az applikáció megengedné.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top