Otthon

Öt okos tipp falazáshoz 

A házépítés leglátványosabb része a falazás, hiszen gyorsan halad a munka, és úgy érzed, hogy ebből előbb utóbb tényleg ház lesz majd! Adunk most öt tippet arra, hogy mire ügyelj, amikor erre a munkálatra kerül a sor.

Mielőtt nekiálltok falakat felhúzni, tervezd meg őket lakberendezési szempontból is!

De mi köze van egy falnak a lakberendezéshez? – kérdezhetnéd joggal. A válasz egyszerű: egy téglafal nem csak térelválasztó elem lehet egy házban, hanem bútor és dísz is: építhetők bele ízléses, hangulatos fülkék szobroknak vagy vázáknak, nagyobb bemélyedések szekrénynek vagy más bútoroknak, kialakíthatsz rajta olyan kiszögelléseket, amik majd később a könyvespolcokat tartják, de akár padnak vagy fekhelynek való felületet is rakathatsz belőle például egy kandalló mellé. A falakba ezen kívül rejtekhelyek is építhetők – például titkos rekesz egy trezornak –, amit szintén okosabb a falazáskor kialakítani ahelyett, hogy a kész lakásban kezdesz neki falat bontani. Mindenképpen ajánljuk az előretervezést ezen a téren is, hiszen lehet, hogy utólag – például a fal vastagsága miatt, vagy azért, mert a kiszemelt helyen csövek vagy vezetékek húzódnak a falban – már nem tudod megvalósítani a tervedet.

Térkép a falról

Készíts fotót arról, amikor a falazás után a mesterek elhelyezik a falban a csöveket és vezetékeket. Nem azért kell ez, hogy bizonyítékod legyen a munkájuk minőségére, hanem azért, hogy pontosan tudd később is, a saját faladban hol vannak ezek a tárgyak. Nem elég fotózni, hanem pontosan ki is kell mérni, hogy mi hol fut, és ezeket az adatokat le is kell írnod! Később, amikor falat akarsz fúrni vagy bármilyen okból meg akarod bontani, nagyon jól jön majd, ha tudod, hogy hol szabad lyukat ütnöd a faladon, és hol vannak a kényes, és veszélyes pontot. Nem tart sokáig egy ilyen faltérkép elkészítése, és nagyon hasznos lehet később: gondolj csak arra, hogy egy vízvezeték csövet vagy villanykábelt eltalálni egy fúróval nem csak bosszantó és költséges javításokat igénylő hiba, hanem még életveszélyes is!

bricklayer

Anyagválasztás – befektetés

A falazó anyagok kiválasztásakor tucatnyi szempontot kell mérlegelni. A legtöbb embernek ezek közül az első két helyen a szigetelőképesség és az ár áll. Ezt követi a tartósság, a szilárdság, a környezetvédelem és még sok egyéb – mindenkinek más-más sorrendben. Egy dolog azonban a legtöbb építkező preferencia listájáról lemarad: az értékállóság, és a falazó anyag, mint befektetés. Pedig mennyire kézenfekvő dolog ez! Ha mi magunk kezdünk lakást keresni, azonnal megnézzük az apróhirdetésben, hogy miből épült a ház: téglából vagy betonból (panelházak), esetleg más anyagokból? Ha a leírásban az áll, hogy tégla építésű a ház, akkor a bizalmunk máris nagyobb, és a szemünkben megnő az ingatlan értéke. Ha tehát építkezünk, akkor érdemes számításba venni ezt a szempontot is, hiszen nem biztos, hogy egy életen át a magunk által épített a házban maradunk majd, és az eladást megkönnyíti, az eladási árat pedig feltornázhatja, ha előre gondolkodtunk az építkezéskor, és jól választunk falazó anyagot.

Téglavásárlási trükkök – megbízható forrásból

A téglavásárlásnak is megvannak maga trükkjei, és ha nem figyelünk oda a részletekre, sok kellemetlenség érhet minket. Időt és pénzt takaríthatsz meg, ha betartod ezeket az alapszabályokat:

  • mindig megbízható forrásból, hivatalos kereskedőtől vegyél téglát
  • egyeztess a szállításról és a lerakodásról is – nem mindegy, hogy a telekre vagy csak a telekhatárig fuvaroznak, mint ahogy az sem, hogy benne van-e az árban a lerakodás, vagy sem. Ezeket a részleteket tisztázzátok!
  • Érdemes egy helyről vásárolnod minden. Ha ugyanattól a kereskedőtől veszed a különféle építkezési anyagokat – beleértve a téglát is – akár el is engedhetik a neked szállítási díjat. Ha mindent máshonnan veszed, a fuvarköltség horribilis lehet még akkor is, ha csak pár kilométerről kell kiszállítani hozzád.  
  • Bízz a kiviteleződben és a hivatalos kereskedőben. Sokan úgy állnak hozzá, hogy a kivitelezője és a kereskedő a boltban biztosan be akarja őt csapni egy kis extra haszon reményében. Manapság a tekintélyes építőipari márkák és kereskedők ezt épp úgy nem engedhetik meg maguknak, mint a munkájáért garanciavállalásra kötelezett kivitelezők, és sokkal inkább állnak a vevők pártján, mint régen. Ez azt jelenti, hogy a tanácsaik tényleg hasznosak, és a te javad szolgálják a legtöbb esetben. Hosszú távon ezért általában kifizetődőbb a rafinált okoskodásnál az, ha a szakértőre hallgatsz!

Folyton tájékozódj, és ismerd meg az újdonságokat

Soha ne vásárolj úgy magadnak semmit úgy, hogy előtte nem néztél körbe a piacon. Ez ugyanúgy érvényes a vasárnapi levesbe való húsra, a gyerek tornacipőjére, mint a házad alapanyagaira. Manapság pedig különösen igaz ez a bölcsesség, hiszen az építőiparban is sűrűn jelennek meg új fejlesztésű termékek, amelyek tartósabbak, jobbak, hasznosabbak, mint az elődeik. Még az építkezés közben is érdemes állandóan tájékozódnod ezekről, hiszen lehet, hogy éppen akkor jön ki egy jobb anyag, amikor neked szükséged van rá, és még megváltoztatható a kedvéért a munka menete. Manapság már nem igényel ez az információgyűjtés sok időt: nyisd fel a számítógéped, és menj fel a netre – pár óra alatt sokkal okosabb lehetsz, mint előtte voltál! A rendszeres tájékozódás ráadásul azért is hasznos, mert világosabb képet kapsz arról, hogy mi is történik az építkezéseden, és a mesterek nem tudnak majd olyan könnyen lerázni, ha valamit kérsz tőlük, és olcsó kamuválaszokkal sem szúrhatják ki olyan egyszerűen a szemed.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top