Otthon

5 dolog, amire figyelj, ha építkezel

• Megfelelő alapanyagok és tervezés
Válasszunk olyan építészt, aki valódi szakértelemmel segít elképzeléseink megvalósításában. A tervezés egyik alappillére, hogy a ház megfelelő alapanyagokból épüljön: napjainkban már számos lehetőség áll rendelkezésünkre, ám a kerámia építőanyagokat máig a legnépszerűbb és legmegbízhatóbb megoldásként tartják számon. Ennek köszönhetően a téglaházakat magasabb piaci áron lehet értékesíteni.
• Egészséges lakókörnyezet
A falra ragasztott hőszigetelés a jó hőtartó képesség mellett számos hátránnyal is járhat hibás tervezés és kivitelezés esetén: a ház nem „lélegzik”, a falak könnyen penészesednek, melynek komoly egészségkárosító hatásai lehetnek. A kerámia építőanyagok páraáteresztő szerkezeténeknek köszönhetően viszont a fal és a tető a belső párát átengedi, míg a külső hatásokkal szemben védelmet nyújt, hozzájárulva az életminőség javulásához.


• Energiatakarékosság
Spórolni nem csak az építkezés során lehet: ideális esetben évtizedeket fogunk eltölteni új otthonunkban, ez idő alatt pedig jelentős összeget költünk a ház fűtésére és hűtésére. Érdemes tehát olyan építőanyagok – például az okostéglák – mellett döntenünk, melyek bár drágábbak az egyszerű megoldásoknál, ez az egyszeri pluszköltség a későbbiekben többszörösen megtérül!
• Esztétikum
Hallgass a szívedre és a megérzéseidre! Fontos, hogy a ház tükrözze a személyiséged, hiszen csak így fogod benne igazán otthon érezni magad! Ne köss kompromisszumokat: a legtöbb gyártó már rengeteg színt és formát kínál elérhető áron. Természetesen érdemes a minőségre is odafigyelni, különösen a tetőcserép kiválasztásakor. A speciális technológiával készült kerámia tetőcserepek esetén nem a tetőfedő anyag felületére utólagosan felvitt, idővel eltűnő védőréteg biztosítja a tartósságot, hanem a védelem már a kiégetés során eggyé válik az cseréppel.
• Költségek
Valljuk be őszintén, legtöbbünknek a kiadási oldal a legfontosabb szempont. Figyeljünk oda minden részletre, mert számos ponton elszállhatnak a költségek, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a falakat később már nem lehet kicserélni: a téglafal mindössze 3-5%-át teszi ki a teljes költségnek, így nem érdemes spórolni rajta.




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top