Otthon

Álom és valóság: így válassz tetőt az otthonodra

Ha elképzeled álmaid otthonát, milyen tető van rajta? Ugyan a kérdés nem túl romantikus, de nem is ez a célja. Hanem az, hogy többen lássák, hogy mennyire meghatározó az otthonaink kapcsán a tető szerepe. Azoknak, akik racionálisan gondolkodnak, nincs ebben semmi újdonság, azoknak pedig, akik ragaszkodnak az álmaikhoz, van egy jó hírünk: legyen szó bármilyen kacsalábon forgó palotáról vagy egy apró, meghitt otthonról, bizony megadhatjuk a háznak azt, amivel tökéletessé tesszük.

Azt mondják, az ember az első házát az ellenségének, a másodikat a barátjának, a harmadikat pedig magának építi. Valóban, sok tapasztalás árán jutunk el odáig, hogy igazán élhető otthont teremtsünk magunknak. Sokan a spórolást tartják szem előtt első körben, és adnak a látszatra, aztán a hibák után már a barátaik véleményét is kikérik, ha belekezdenek az építkezésbe, felújításba. Végül a keserédes tapasztalatok árán jutnak el odáig, hogy optimális környezetet teremtenek, és az alapanyagok felhasználásánál nem a spórolás lesz a szempont, hanem sokkal inkább a minőség és az időtállóság.

A jó tető megtartja az otthon melegét

Ha az embernek már megvan az otthona, gyakran gondol arra, hogy mennyi pénz folyik ki a pénztárcájából rezsire. Ezért gyakran fel is teszi magának a kérdést, hogy hogyan lehet spórolni. Az egyik, hosszú távon biztosan megtérülő megoldás a ház korszerűsítése. A szakemberek jól tudják, hogy a minőséget meg kell fizetni – a hőszigeteléstől kezdve a tetőfedésig. Ráadásul megfelelő szigetelés nélkül ma már elképzelhetetlen az igazán jó tető. A spórolósan szigetelt födém ugyanis hosszú távon többe kerül: télen nagy a fűtésköltség, nyáron a hűtésre költhetünk, ráadásul jóval hamarabb kell javítani, felújítani vagy épp cserélni a tetőt, ha nem a megfelelő minőséget választjuk. Arról nem is beszélve, hogy a zajok kapcsán sem mindegy, mi óvja az otthonunk melegét.

Ráadásul hiába költünk sokat homlokzatszigetelésre, ha a korszerű tetőrendszeren inkább spórolunk. A nem jó minőségű alapanyagokból kialakított tetőtérben lakni nyáron olyan, mintha szaunában élnénk, télen pedig gyakori a vacogás. Éppen ezért akik tudatosak és felkészültek, olyan terméket választanak, amely valós megoldást nyújt a problémákra. A legjobb pedig az, ha az építkezők vagy felújítók rendszerben gondolkodnak.

 

Ilyen rendszer a 2017-es Construma-nagydíjas Bramac Cool Tetőrendszer, amely a hővisszaverő tetőcserepek mellett szakszerű átszellőzéssel és a Tetőrendszer további elemeivel akár 48 százalékkal is képes csökkenteni egy átlagos ház téli fűtésszámláját. Nyáron a Cool Tetőrendszerrel akár 11 fokkal is kevesebb lehet egy tetőtér hőmérséklete – ez a klímahasználat 80 százalékát teheti feleslegessé. A Bramac saját gyártású rendszerelemei milliméter pontossággal illeszkednek a cserepeihez. Meghibásodás során sok rendszerelem javítása a teljes tető visszabontásával járhat, ezért elsőre érdemes tudatosan beépíteni a minőségi gyári kiegészítőket. Ezekkel a rendszerelemekkel viszont a tető jelentős energia- és anyagi megtakarítást biztosíthat télen-nyáron egyaránt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top