Otthon

Itt lehet a legdrágábban és a legolcsóbban panellakást venni

A panellakások olcsóbbak és sokszor jobb elosztásúak, mint a téglalakások. Az utóbbi évek korszerűsítései miatt jelentősen csökkent a fenntartási költségük is, ami nagyon nem mindegy a vásárlóknak.

A panellakások népszerűségének nemcsak az az oka, hogy a téglalakásoknál 30 százalékkal olcsóbbak, hanem az is, hogy sokszor jobb az elosztásuk, azaz azonos alapterületen több szoba van. Az elmúlt években jelentősen csökkent a fenntartási költségük is, ezért a lakótelepi lakások iránti kereslet folyamatosan növekszik. Az ingatlan.com elemzése több mint 20 ezer hirdetés alapján azt vizsgálta, hogy mely lakótelepek a legnépszerűbbek a lakást keresők körében, illetve, hogy a jelentősebb lakóteleppel rendelkező fővárosi városrészekben és vidéki városokban eladásra kínált panellakásokat mennyiért kínálják a tulajdonosok.

  • A legnépszerűbb lakótelep Budapesten a Lajos utcai, de a keresett panelek közé tartoznak még a Pillangó utcai panellakások is.
  • Budapesten az újlipótvárosi panellakások a legdrágábbak: átlagosan 473 ezer forintos négyzetméteráron hirdetik őket. 
  • A vidéki panelpiacon a fővároshoz közeli, például érdi és pomázi lakótelepek a legnépszerűbbek, a budaörsi panelek pedig a legdrágábbak.
  • A legolcsóbban az országban Ózdon, Komlón és Mezőhegyesen lehet panellakást vásárolni.

 

Érdekes eredmények születtek. Az idei első félévben a fővárosban a III. kerületi Lajos utcai lakótelep lakásai iránt volt a legnagyobb érdeklődés” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A népszerűségi lista második helyén a Pillangó utcai lakótelep áll, a harmadik helyen pedig a XIII. kerületi Gyöngyösi utcai lakótelep. Szintén a keresett panelek közé tartoznak a XIV. kerületi Nagy Lajos király úti, a IV. kerületi Káposztásmegyeri és a XIII. kerületi Újlipótvárosi és Vizafogó utcai lakótelep lakásai.

Dübörög a panelpiac: a legdrágábbak az újlipótvárosi lakások

A dunai panoráma a legdrágább

Árak tekintetében már más a sorrend. Az Újlipótvárosi lakótelepen hirdetik a legdrágábban a panellakásokat, az átlagos négyzetméterár itt 473 ezer forint. A hirdetési árak alapján a szintén XIII. kerületi Vizafogó utcai lakótelep lakásai is drágának számítanak 444 ezer forintos átlagárral négyzetméterenként. A XI. kerületi Kelenföldi, Albertfalvai és Gazdagréti lakótelep lakásai mellett a III. kerületben a Rómaifürdőn lévő panelek szintén négyzetméterenként 400 ezer forint feletti áron szerepelnek a kínálatban. A fővároson belül a legolcsóbbak közé sorolhatóak az Újpalotai, a Békásmegyeri, az Újpesti, valamint a Kaszásdűlői lakótelepek, az itt található lakások négyzetméterára 285–321 ezer forint között van. Balogh László szerint a III. és XIII. kerületi panelek viszonylag magas árai elsősorban az elmúlt évtizedben elvégzett energetikai korszerűsítéseknek és a jó közlekedésnek köszönhetők, míg a XI. kerületi panellakások értékét a 4-es metró átadása növelte meg jelentősen.

Dübörög a panelpiac: a legdrágábbak az újlipótvárosi lakások

Közel Budapesthez

A vidéki városok közül a Budapest közelében lévő Érden és Pomázon lévő panellakások voltak a legnépszerűbbek az idei első félévben a keresések alapján, de a váci panelek is keresettek. Az árakat nézve kiderül, hogy a Budapesten kívüli panelpiacon a főváros közelében lévő településeken a legmagasabbak az árak. Budaörs a legdrágább, az ottani lakótelepen 386 ezer forintért hirdetik a lakások négyzetméterét, majd Budakeszi és Solymár következik 378 ezer forintos, illetve 344 ezer forintos átlagárral. Az országban legolcsóbban pedig Komlón, Ózdon és Mezőhegyesen kínálják a panellakásokat, utóbbi településeken mindössze 53-67 ezer forint az átlagos négyzetméterár. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top