Otthon

Kezdődik az őrület: ezekre figyelj, ha lakást bérelsz!

Néhányan már júliusban körülnéztek, de az igazi roham augusztusra várható az albérletpiacon, hiszen rengeteg diák keres majd magának szállást az egyetemek közelében. Az árak magasak, százezer alatt nehéz bármit is találni, de összeszedtük, mire kell figyelni, és mik lehetnek a menekülőutak.

Sokan már nyár eleje óta keresgélnek, és nem döntenek elhamarkodottan, aminek az is lehet az oka, hogy igen borsos áron lehet lakást bérelni. A bérleti díjak nagyjából 10 százalékkal emelkedtek tavaly óta, de talán ennél magasabbra már nem kúsznak.

A garzonok fogynak el először

Elsősorban a kis garzonok a nyerők, a másik népszerű kategória a fiataloknak a kis panellakás, ezek szinte azonnal gazdára találnak. Áruk 110 ezer forint körül mozog, plusz rezsi és a kaució. Sokan keresnek nagyobb, akár háromszobás ingatlanokat is, ahová többen költöznének, ezek ára 150 ezertől indul, amiért nem a legjobb helyen és igencsak közepes állapotú lakást bérelhetünk Dél-Budán. A belvárosban nagyon nehéz bármit is találni, mert a tulajdonosok többsége a rövid távú lakáskiadásra állt át, a maradék, hosszú távra is kiadó lakások pedig nagyon sokba kerülnek. Például VII. kerületi Király utcában egy három és fél szobás lakást havi 300 ezer forintért hirdetnek, igaz, hogy nem is állnak érte sorban az érdeklődők. A VIII. kerületi Práter utcában, az egyetemek közelében az egyszobás panellakásokat 90-100 ezer forintért kínálják, míg a 3-as metró vonalán, kicsit messzebb a központtól, a IX. kerületi József Attila lakótelepen kétszobás lakásokat 120-130 ezer forintért találhatunk. Zuglóban a jobb minőségű vagy elhelyezkedésű ingatlanokért akár 130-140 ezer forintot is elkérnek, és sokan a magas bérleti árak miatt döntenek inkább a vásárlás mellett.

Az egyik lehetőség a lakásvásárlás

“Nem mindenki akar 120-150 ezer forintot kidobni az ablakon egy albérletre, ami egy évben már 1,8 millió forintos költséget jelenthet” – mondja Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai ingatlanirodáinak régiós vezetője. Ez az oka annak, hogy a lakásárak jelentős mértékű növekedése ellenére érezhetően megerősödött az igény a diákok, illetve szüleik részéről az eladó lakások iránt. Ilyenkor igénybe veszik a megtakarításokat, rokoni segítséget, lakástakarékot, jelzáloghitelt, és jellemzően egy kis garzonlakást, vagy egy másfél-kétszobás panellakást választanak első lakásként. Dél-Budán maximum 20 millió forintig keresgélnek, a kínálat azonban ezekben a kategóriákban meglehetősen szerény.

Ezekre is érdemes figyelned lakásbérlésnél!

Egyre inkább keresnek a külső kerületekben is

A legtöbben nem engedhetik meg maguknak a lakásvásárlást, főleg a belső kerületek árain. A pesti belvárosban is elmúltak már azok az idők, amikor még 10 millió forint alatt hozzá lehetett jutni egy kis garzonhoz. Jelenleg itt sincs olcsó lakás: 15,5 millió forintnál indulnak az árak, így a lakásvásárlás sok diák, illetve szüleik számára nem opció. Ilyenkor kénytelenek a külső kerületekben körülnézni, ami komoly kompromisszumot jelent, gyakran az utazási idő egy órával is megnőhet.

Másik lehetőség: többen költöznek egy nagyobb lakásba

A közös lakásbérléshez nem is kell összeállniuk egymást ismerő diákoknak, hiszen több olyan bérbeadó jelent meg a piacon, akik nem egész lakást, hanem szobát adnak ki. Ez a megoldás komoly kompromisszumot jelent a komfortot tekintve, de a bérbeadók helyzete is nehezebbé válik. Hiszen nem egy, hanem egyszerre három-négy bérlővel kell szerződniük. “Ennek a megoldásnak 40-50 ezer forintig van piaca, de ebben már a rezsiköltség is benne van” – tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Ilyenkor a bérbeadónak nagyon körültekintően kell megválasztania,hogy kit enged be a lakásába. Mindenképpen ajánlott a személyi adatok ellenőrzése mindkét fél részéről, valamint az, hogy a bérleti szerződést szakember készítse el.

Ezekre nagyon oda kell figyelni lakásbérlésnél:

  • meg kell tervezni előre, hogy hol és milyen környezetben akarsz bérelni, így lehet pontosan számolni a kiadásokkal
  • tudni kell, ki adja ki a lakást: ha nem a tulajdonossal szerződik a bérlő, hanem egy meghatalmazottal, akkor szerepeljen a meghatalmazásban az is, hogy a meghatalmazott jogosult az ingatlan kiadására
  • ellenőrizni kell, hogy jogilag rendben van-e az ingatlan, a tulajdoni lapot nézzük meg, és a bérleti szerződést sem árt szakemberrel átnézetni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top