Otthon

Először egyedül próbálják eladni a lakásukat a magyarok

A legtöbben egyedül, ingatlanos segítsége nélkül vágnak bele az eladásba, aztán két hónap sikertelenség után mégis szakemberhez fordulnak. Még mindig rengeteg a túlárazott lakás a piacon, viszont a jó hír az, hogy ismét van lehetőség alkura.

A legtöbben a közvetítői jutalékot akarják megspórolni, és ezért kezdik egyedül árulni a lakásukat. Ilyenkor érdemes hosszabb várakozási időre berendezkedni. Jellemzően a közösségi oldalakon hirdetnek, ismerősöket kérnek meg, hogy szóljanak, ha tudnak valakit, aki éppen vásárolni szeretne. Ekkor kerülnek ki a hatalmas eladó táblák a lakások, házak homlokzatára, aztán a kezdeti lelkesedés alábbhagy, és mégis szakemberhez fordulnak. Az ingatlan.com adatbázisából kiderül, hogy az első hirdetés feladását követő 55-60 nap elteltével szoktak közvetítővel szerződni a sikertelenül próbálkozó eladók Budapesten.

Bár lassul az ingatlanpiaci drágulás, ennek ellenére még mindig nagyon sok a túlárazott lakás. A Balla Ingatlaniroda több kerületi irodájának vezetője állítja, hogy egyre emelkedik a különbség a hirdetési árak és a tényleges eladási árak között, közben pedig nő az alku mértéke. Ez azért is érdekes, mert az elmúlt években leginkább a licit volt a trend. Most olyan öt-tíz százalékot is lehet  jó eséllyel alkudni a használt ingatlanok árából.

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Lufiárak jellemzik az I., II. és XII. kerületek ingatlanpiacát, ahol a túlárazott lakások eladásához engedményre és jó adag szerencsére is szükség van. A készpénzes vevők továbbra is elsőbbséget élveznek a piacon, ilyen esetben a legtöbb eladó jelentősebb engedményeket is tesz az ingatlan eladási árából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top