'70-es évekbeli vasbeton lakásból modern 21. századi – előtte-utána képek

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A hatalmas tetőterasz miatt szerettek bele a tulajdonosok a lakásba, aminek modernizálása a vasbeton szerkezet miatt több kihívás elé is állította Csaba Zita építészt.
2017. 07. 16. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Csaba Zita építész barátai, Anna és Ádám első saját otthonát tervezte meg. A projekt izgalmas volt, hiszen a hetvenes években épült lakás alaprajzán a vasbeton falak miatt nem nagyon lehetett változtatni. Viszont a tulajdonosok a pici konyha helyett egy tágas, nyitott konyhát szerettek volna, hiszen a főzés a szenvedélyük. Zitával beszélgettünk, hogyan oldotta meg a ház legfelső szintjén található lakás felújtását. Amikor rokonnak, ismerősnek tervez egy építész, lakberendező, mindig felmerül a kérdés, hogy ez könnyebbséget vagy inkább nehézséget jelent? „Szerettem nekik tervezni. Eleinte kicsit izgultam, hogy milyen lesz, de aztán hamar kiderült, hogy nagyon jó tudunk együtt működni. Talán a barátság miatt is volt, hogy nagyon megbíztak bennem, ami jólesett. A kölcsönös bizalom egyébként nagyon fontos egy ilyen folyamatban” – osztotta meg velünk Zita. 

Fotó: Polgárdi Ákos 

A lakást Anna és Ádám ketten választották ki, beleszerettek a hatalmas tetőteraszba. „Sajnos a tetőterasz felújítása még nem történt meg” – magyarázza Zita, arról miért is nem láthatunk képeket. A lakásban a legnagyobb változtatást a szigetes, nyitott konyha kialakítása okozta, de ha a lakóknak ez a szenvedélyük, akkor meg kell oldania a tervezőnek. „A főzés náluk abszolút hobbi, de nagyon fontos hobbi, a legelejétől kezdve ezt az egyet szerették volna, egy nagy központi konyhát, ami a szoba részévé válik.” Így a konyha a hatalmas nappali része lett, de kellően elszeparált is.

    Ezen kívül a megrendelőknek nagyon fontos volt, hogy a végeredmény egyfajta indusztriális hangulatot árasszon, ezt a belsőt a kilátás, a szomszéd házak tetői, a vasbeton házak inspirálták. „Az egyik kedvenc részletem, hogy a zuhany a régi kamra helyére került. Ezt a 'lyukat' különben máshogy nem is lehetett volna felhasználni. Egy másik trükk, hogy a konyhában a hátsó pult csak 40 cm mély, hogy cserébe a sziget szélesebb lehessen. Érdekes még az ágy alatti tároló. Két nagy fiók, majdnem 1,5 m-t lehet kihúzni.” A vasbeton falak nemcsak az alaprajz tekintetében kötötték meg a tervező kezét. A vasbeton falakon nem lehet új konnektorokat kialakítani, ezért a konyhába pultba süllyesztett konnektorokat tervezett. 

     

     

    Olvass tovább

    Hozzászólások  ( 0 )
    blog comments powered by Disqus