Otthon

Nem gondolnád, hogy ebből is nőhet ki növény

Szemétből új élet: szép gondolat, de olyan nehéz elképzelni, hogy régi tárgyainkból egyszer tényleg valami hasznos születik! Íme, néhány olyan dolog, ami a szemünk előtt alakul újjá.

Uborkaszezon

Napilap sokféle van: jobboldali, baloldali, bulvár… de olyan, amiből növény nő ki, vélhetően nem sok. A Mainichi Japán egyik legnépszerűbb napilapja. Ha kiolvassák, lehet bele zöldséget csomagolni, bútort kitámasztani, ablakot pucolni, mint bármelyik másik újsággal, de van egy sokkal különlegesebb második felhasználási módja is. Ha földes talajra, vagy cserépbe dobjuk, virágok nőnek ki a papír helyén. Ezt a lapot ugyanis újrahasznosított papírból, vízből és magvakból állítják elő. Szerintünk hatalmas ötlet! Azt nem tudni, hogy vajon ezért adnak-e el belőle négymillió példányt naponta, de akár még ennek is része lehet a sikerben.

Nem gondolnád, hogy ebből is nőhet ki növény

A betűk életre kelnek

Ugyanilyen különleges az a ceruza, amit ha elég “rövidre használtunk” már, földbe dugható, és szintén “kikel”. Három massachusettsi diák azt a feladatot kapta, hogy tervezze meg “A jövő fenntartható irodáját”. A Sprout ceruza újrahasznosított faanyagból készül, a végén feloldható záró kapszulával, amely magokat tartalmaz. A végeredmény itt is egy csírázó zöld növényke.

Nem gondolnád, hogy ebből is nőhet ki növény

Meg ne kóstold!

Magyar fejlesztés a Seed Bonbon, vagyis magbonbon, ami a kertészkedést a szó szoros értelmében ajándékká teszi. Az elnevezés ne tévesszen meg senkit: ezek a bonbonok nem ehetők, csupán a formájuk olyan, hogy akár csoki helyett is átadhatjuk. Ezek valójában irodai papírhulladékból készülő labdácskák, amelyek vetőmagokat rejtenek. A magbonbonokból fűszer- és gyógynövények, illetve méheknek, pillangóknak nektárt adó virágok kelnek ki, ha földbe tesszük, és rendszeresen locsoljuk őket. Hát, az biztos, hogy maradandóbbak, mint egy doboz marcipán!

Nem gondolnád, hogy ebből is nőhet ki növény

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top