Otthon

Pár éven belül esélytelen lesz családi házat építeni

Egyre drágább lesz az építkezés a kötelezően használandó megújuló energiaforrások miatt.

2018-tól a saját forrásból épülő ingatlanoknak, családi házaknak sokkal szigorúbb szabályoknak kell megfelelniük energiahatékonyság szempontjából. Ez azt jelenti, hogy az új épületeknek sokkal alacsonyabb energiafelhasználást kell produkálniuk.

A jövőben pedig még további szigorítás várható az energetikai követelményekben. 2021-től csak közel nulla energiaigényű épület építhető, ami azt is jelenti, hogy legalább 25 százalékban megújuló energiaforrásból kell fedezni az épület energiaszükségletét – írja a Portfolio.hu.

Nagyon siess, ha családi házat akarsz építeni!

Mindez jelentősen megdrágíthatja az építkezést. Ráadásul egyelőre nem világos a távhő státusza sem. Bár a távhő környezetkímélő megoldásnak számít, használata valószínűleg mégsem teszi teljesítetté a követelményeket. Egyelőre ugyanis a Főtáv 80 százalékban még gázt használ a hőelőállításhoz. Ezt a jövőben 50 százalékra kívánják csökkenteni, ám még ekkor is felmerül, hogy a távhő megfelel-e annak a követelménynek, amely szerint a megújuló energiát az épületben, az ingatlanon vagy amellett kell előállítani. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top