Otthon

Okoságyást fejlesztettek ki Bécsben – meg is öntözi magát, ha kiszáradt

A levegő hőmérsékletét, páratartalmát és a talaj nedvességét is monitorozza az az okoságyás, amelyet Bécsben fejlesztettek ki elfoglalt hobbikertészeknek. Értesítést is küld a tulajdonos telefonjára, ha fogytán az öntözővíz.

A hagyományos magaságyást ötvözi a modern öntözésvezérléssel és néhány okostelefonos, valamint a fogyasztói elektronika területéről ismert funkcióval az az okoságyás, amelyet egy bécsi startup, a Smartgreen Solutions fejlesztett ki. A smartbeet különböző méretekben kapható, áramellátását napelemek biztosítják, a tulajdonosa pedig okostelefonján ellenőrizheti, mi zajlik a minikertjében.

Okoságyást fejlesztettek ki Bécsben – meg is öntözi magát, ha kiszáradt

Az ágyásba szerelt elektronika nemcsak a talaj nedvességtartalmát monitorozza, hanem a környezet mikroklímáját is, hogy a megfelelő időben a megfelelő vízmennyiséget juttassa ki a növényeknek. Az elfoglalt kertészek pedig okostelefonos alkalmazás segítségével kísérhetik figyelemmel a következő öntözés időpontját, a tartályban lévő víz mennyiségét, az akkumulátorok töltöttségét vagy az ágyás környékén uralkodó hőmérsékletet. Az öntözések tervezésekor az alkalmazás figyelembe veszi az időjárás-előrejelzést is, ha pedig fogytán az öntözővíz, szól a tulajdonosnak.

Okoságyást fejlesztettek ki Bécsben – meg is öntözi magát, ha kiszáradt

Egyelőre a T-Mobile központi épülete tetején, a Rennwegen állítottak fel tizenkilenc ilyen ágyást, hogy teszteljék a frissen kifejlesztett termék piacképességét, de Krieauban és a Karlsplatzon lévő közösségi kertben, a Karlsgartenben is van már egy-egy okos veteményes. A Bécsi Agrártudományi Egyetemmel, a BOKU-val pedig már azon dolgoznak a fejlesztők, hogyan tudják nagy kiterjedésű területekre adaptálni a technológiát. Így a jövőben például elég lenne egy tablet és egy ember a hatalmas parkok öntözéséhez.

Okoságyást fejlesztettek ki Bécsben – meg is öntözi magát, ha kiszáradt

(Copyright fotók: Smartgreen Solutions)

Olvass még kert témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top