Otthon

Megfejtették! Így lehetsz a lehető legboldogabb

Magyarországra is betört a skandináv életmód megkerülhetetlen kifejezése, a hygge. Keveredik benne a kényelem, a közösség és az otthon melege, és számtalan formában lehet jelen a mindennapokban. Ahhoz, hogy jobban megértsük a lényegét, dánokat kérdeztünk arról, számukra mit jelent a fogalom.

Közös társasparti a családdal, piknikezés barátokkal, egy jó könyv egy csésze kávéval, filmmaraton az ágyban, miközben kint esik az eső – hogy mi a közös bennük? Mind kiváló példa a hygge (ejtsd: hüge) trendjére, amely Dániából indult világhódító útjára. A skandináv ország lakói rendre az élen végeznek a boldogságot vizsgáló kutatásokban. Ebben Meik Wiking, a Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz szerzője szerint a jóléti rendszer mellett a hygge is óriási szerepet játszik – Wiking tudhat valamit, hiszen a Happiness Institute vezetőjeként az öröm és boldogság kutatása a munkája.

Nem véletlen, hogy külföldön is igen nagy érdeklődés támadt a fogalom iránt. Az Egyesült Államokban húsz (!) könyv közül válogathatnak azok, akik el akarnak mélyedni a skandináv életérzésben, és cikkek tucatjai adnak tanácsot azt illetően, hogyan főzzünk, öltözzünk vagy dolgozzunk hygge módra. Az Instagramon közel kétmillió képet találunk a hyggére keresve, az Oxford English Dictionary pedig tavaly beválasztotta az év szavai közé.

De mit is takar tulajdonképpen a magyar fülnek viccesen csengő kifejezés?

A téma szakértői szerint a hygge a külföldiek számára legalább olyan nehezen körülírható, mint amennyire macerás a kiejtése – ám ahogy Wiking Micimackót idézve fogalmaz, nem az számít, hogyan mondjuk vagy magyarázzuk, a hyggét ugyanis érezni kell. Magyarul talán a “kuckósság” írja le a legjobban, bár egy barátságos kávézóban, a természetben, sőt a munkahelyen is bőven át lehet élni hygge pillanatokat. Wiking szerint a hygge olyan, mint egy érintés nélküli ölelés: keveredik benne az otthonosság és a kényelem, a közösségi élmény és egy egészséges adag hedonizmus. Ugyanakkor olyan népszerű életmódtrendek és pszichológiai fogalmak magvait is felfedezhetjük benne, mint a tudatos jelenlét, a hála vagy éppen a slow mozgalom.

Megfejtették! Így lehetsz a lehető legboldogabb

Dánokat kérdezve a hyggéről nem kaptunk két ugyanolyan választ, ám sok közös pont fedezhető fel abban, ahogy becsempészik az életükbe. Úgy tűnik például, nincsen hygge ízletes ételek és italok nélkül. “Sok minden lehet hygge, de számomra mindig van benne valami édes: egy tábla csoki vagy valami finom süti, lehetőleg melegen” – vallja az egyetemista Emelie, aki maga is szívesen süt-főz. Jobbára a házias ízek és a klasszikus receptek jöhetnek szóba, a drága éttermek és a molekuláris gasztronómia ételcsodái távol állnak a kuckósságtól.

A finomságokhoz hasonlóan a kényelem is a hygge megkerülhetetlen részét képezi. “Bebújok az ágyba, gyümölcsteát iszom keksszel, és a kedvenc sorozataimat nézem, miközben a macskáim a lábamon fekszenek” – mondja a tanárként dolgozó Karin. A dán nyelv is visszatükrözi a hygge jelentőségét az északiak életében, akik számos kifejezést alkottak a fogalomhoz kapcsolódóan. A kicsit talán kopottas, de borzasztó kényelmes mackónadrág a hyggebukser, a lakás legkuckósabb sarka a hyggekrog, ahová egy jó könyvvel és egy csésze forró teával visszavonulva hódolhatunk a søndagshygge, azaz a vasárnapi hygge örömeinek.

Bár nagyon hygge egy meleg takaróba burkolózva a kedvenc filmünket újra meg újra megnézni egy tál meleg pattogatott kukorica mellett, miközben kint tombolnak a mínuszok, a hygge alapvetően nem magányos tapasztalat.  “Két szó: pizza és társasjáték” – összegzi Jon, mit jelent ez az ő számára. Bátyja, Tim hasonló példát említ: számára az biztosítja ezt az élményt, amikor meleg nyári estéken elmegy sörözni a barátaival, aztán hazabiciklizik a városon keresztül. A dánok többsége egyetért abban, hogy átéléséhez ideális esetben három-négy fő gyűlik össze: olyan barátok, családtagok vagy kollégák, akik körében önmagunkat tudjuk adni, és teljes mértékben ki tudunk kapcsolódni. Ilyenkor nincs helye a vérre menő vitának, hiszen a hygge szellemével összeegyeztethetetlen a konfliktus, így a politikával, gyerekneveléssel vagy focicsapatokkal kapcsolatos nézeteltérések a küszöbön maradnak.           

A hygge képlete tehát nem is olyan bonyolult. Elengedhetetlen tartozékai a gyertyák, a forró italok, a meleg takarók és puha párnák, valamint a házi készítésű ételek és a hozzánk közel álló emberek. Nem csoda, hogy a karácsony tökéletesen megtestesíti a hygge lényegét, hiszen az összes “kelléket” felvonultatja. “Nekem a karácsony a hygge legjobb példája: együtt a család, jókat eszünk, nagyokat beszélgetünk, és már délután meggyújtjuk a gyertyákat. Aztán este játszunk valamit vagy megnézünk egy filmet” – mutat rá Birgit.

Talán már érthető, hogy a hyggemánia miért söpört végig a fél világon. A maga lassú, békés módján vonzó alternatívát jelent a rohanó mindennapokkal  szemben, ugyanakkor könnyű beépíteni az életünkbe, hiszen a hygge az egyszerűségre és a közösségre teszi a hangsúly, nincs szükség hozzá horribilis árú kiegészítőkre vagy drasztikus változtatásokra a napirendünkben. A hygge a nap mint nap megtörténő kellemes pillanatokban rejlik, és mindenki számára elérhető – hyggenadrágban vagy anélkül.

Ajánlott olvasmány: Meik Wiking: Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz. Kossuth Kiadó, 2017

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top