Otthon

Ezeket mindenképp jegyezd meg a permetszerekről!

A növényvédő szereket a kiskertekben még sajnos csak nehezen tudjuk nélkülözni. Növényi betegségek, károsítók komolyan ronthatják a termés minőségét, mennyiségét a házi kertekben, hétvégi telkeken, gyümölcsösökben, szőlőkben is. Így a permetezés a legtöbb kertben továbbra is marad a szükséges rossz.

Igaz, hogy a felhasznált permetszerek mennyisége lényegesen kisebb, és a típusa is más, mint egy mezőgazdasági termelőüzemben, a szerek alkalmazásánál az egyes munkafolyamatokban mindig óvatosan, nagy körültekintéssel kell eljárni, mert a látszólag “kis” szennyezések is komoly problémákat okozhatnak. 

Fontos tudni a permetszerekről:

  • Bizonytalan eredetű, például a szomszédtól, ismerőstől kapott vagy nem engedélyes gyártótól származó szer hamisított lehet, ezek hatása kiszámíthatatlan, és számos veszély forrása lehet.
  • Tévesen vagy rosszul megállapított betegségre, rosszul beazonosított kártevők ellen nem tudunk megfelelő szert vásárolni.
  • Ha nincs a csomagoláson megfelelő, magyar nyelvű címke, vagy ha van, túl kicsi és áttekinthetetlen, akkor nem ismerhetjük meg normálisan a biztonságos felhasználáshoz szükséges információkat.
  • Ha nem zár jól a növényvédő szeres palack kupakja, folyik, szóródik a szer, azzal beszennyezzük a környezetet, a használati tárgyakat.
  • Lényeges még, hogy a lejárt szavatosságú szer hatékonysága csökkenhet, így erre is érdemes figyelni, mert lehet, hogy feleslegesen permetezünk majd vele.

Még több hasznos tanács és tipp a kert.tv oldalán!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top