Otthon

Vagány, szabályokat nem ismerő: ilyen egy retró stílusú otthon

A retró napjainkban fénykorát éli, a fiatalok, vagányok, bevállalósak stílusa. Az 50-es, 60-as, 70-es évek Amerikáját megidéző irányzat könnyed, szabályok nélküli, nem csoda, hogy egyre több lakásban kel életre.

Az 50-es, 60-as, 70-es évek Amerikája egyre több bevállalós fiatal otthonában elevenedik meg. A retró stílus színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempész a modern otthonokba.

Fiatalos, lendületes, színes. Egy igazi retró stílusú otthon

Fiatalos, lendületes, színes. Egy igazi retró stílusú otthon.

Retró = szabályok nélküliség, fiatalos lendület

A retrósításnak nincsenek szabályai. Mindenki saját ízlése szerint, bátran, kreatív módon keverheti, illesztheti össze a számára kedves elemeket, így létrehozva a korszakhoz való viszonyulása által meghatározott, saját retró stílusát. Az erőteljes színekkel, a fekete, fehér, narancssárga, rózsaszín, pink, kék különböző árnyalatai, barna, zöld és piros színek szokatlan párosításával pedig még jobban fokozható a fiatalos lendület”  – magyarázza a retróról Pascal Rita otthontervező.

Szuper párosítás a lila szín egy retró konyhában!
Szuper ötlet a lila szín egy retró konyhában!

Retró bútorok: praktikusság, egyszerűség

A retró bútoroknál a praktikusság és az egyszerűség, a kerekített, gömbölyű formák, kagyló alakú székek, gömb alakú lámpabúrák és egymásba rakható asztalok dominálnak, na és persze a bútorok sokszínűsége.

TIPP: A múltidézés színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempész napjaink modern otthonaiba, így érdemes használni a 70-es évek stílusjegyeit.

Kerekített, színes fotel és élénk színes berendezési tárgyak, egy előszobát is pillanatok alatt feldobnak
Kerekített, színes fotel és élénk színű berendezési tárgyak egy előszobát is pillanatok alatt feldobnak.

Mint mindennek, a retrónak is van hátránya: nem jellemző a stílusra a természetes anyagok használata, inkább a műanyag, a fém és a króm a stílus visszatérő elemei. Ezenfelül előszeretettel alkalmazza a műbőr és lakkborítású berendezési tárgyakat is, a padlón a PVC és a linóleum, a falon a tapéta jellemző. A tapéták mintája általában körös, hullámos, ezek a formák a textíliákon is visszaköszönnek. A textíliákban pamutot, plüsst, műbőrt, bőrt, szőrt használ a retró, és nem kritérium a természetes fény, inkább a mesterséges dominál.

A gömbölyített lámpabura elviszi ezt a nappalit. De azért a nyuszis képek sem semmi.
A gömbölyített lámpabúra elviszi ezt a nappalit. De azért a nyuszis képekre is érdemes egy pillantást vetni!
Gömbölyű formák és műbőr bútorok. Igaz, kevésbé természetes anyag, de vitathatatlan, hogy jól mutat
Gömbölyű formák és műbőr bútorok. Igaz, kevésbé természetes anyag, de vitathatatlan, hogy jól mutat.
A 70-es évek stílusjegyei a mai nap is megállják a helyüket.
A 70-es évek stílusjegyei a mai, új stílusú nappalikban is megállják a helyüket.
Aranykorát élte a 70-es években a tapéta, amit most is előszeretettel használlnak a lakberendezők. Ha igai, hamisíthatatlan 70-es évekre vágysz, mindenképp p
Aranykorát élte a 70-es években a tapéta, amelyet most is előszeretettel használnak a lakberendezők. Ha igazi, hamisítatlan retróra vágysz, mindenképp szerezz be ilyen vagy ehhez hasonló tapétát.

Aki retró stílusú otthon szeretne – Pascal Rita tippje:

Ha ilyen stílussal szeretnénk otthonunkat berendezni, először is nézzünk körül a padláson, esetleg bolhapiacon. Ez pénztárcakímélő megoldás, hiszen ügyes kezekkel, festékkel és új bútorszövettel gyönyörű új bútorokat varázsolhatunk. Ha mégis vásárolni szeretnénk, ma már hatalmas választékot találunk a lakberendezési üzletekben.

Természetesen vannak egészen fanatikusak is, akik évtizedeken keresztül őrzik a múltat. Ilyen egy idős, torontói házaspár is, akik most úgy döntöttek, hogy megvételre kínálják különleges otthonukat, melynek berendezésén az ’50-es évek óta nem változtattak.

 Nézd meg a képgalériát egy igazi retró lakásról:

Megnézem
Összes kép (1)

Még több retró az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top