Otthon

Konténeres kertészkedés: ezeket a tanácsokat fogadd meg!

Bizonyára már sokan kísérleteztetek azzal, hogy teraszra, erkélyre nagyobb méretű cserepekbe, kaspókba évelőket, örökzöldeket ültessetek össze. Ha jól választjuk meg a fajtákat és az ültetőedény méretét, évekig nem kell újraültetni, legfeljebb 1-1 virágzó egynyárival kell színt vinnünk az összeállításba. Ha nincsen kertünk, csak erkélyünk, akkor is virágos környezetben érezhetjük magunkat.

Ha van kertünk, akkor az edényben tartott növényeket lehet mozgatni, attól függően, hogy ha éppen virágzik, kertünk fő helyére tehetjük, elnyílás után pedig “elrejthetjük” egy kevésbé szem előtt lévő helyre. Hortenziát, rododendront, kerti azáleát így akkor is nevelhetünk, ha kertünk talaja nem éppen alkalmas a tartásukra. Az edénykert ápolása azonban különbözik a hagyományos virágágyás gondozásától. Zárt edényben jóval kevesebb föld áll a növény rendelkezésére, mint a szabadban; kevesebb tápanyagot tartalmaz, és nedvességet is rövidebb ideig tud tárolni. A földkeveréket és az edényt ezért gondosan kell megválasztani.

Az ültetőedény mérete, anyaga

Az edény mérete a növény termetéhez igazodjon, arányos legyen. A terjedelmesebb edénybe több föld fér, amely több nedvességet tud tárolni. A magasabb, felfelé törő növényekhez (örökzöldekhez, kis fácskához) magasabb edény, vegyes virágbeültetésekhez pedig laposabb, szélesebb szájú tál illik.

A fém talpakon álló, amfóra szerű edényekbe mindenképpen ültessünk csüngő hajtású növényeket a virágzó bokrosak közé! Ha agyagedényt választunk, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy fagyálló anyagból készültet válasszunk. Ennek a fala is vastagabb, ami csökkenti a benne lévő földkeverék hőingadozását, így nem engedi, hogy túlságosan felmelegedjen és kiszáradjon.

Még több hasznos információ, tipp és ötlet a kert.tv oldalán!

Olvass még kert témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top