Otthon

Egyre többen szabadulnának a hatalmas családi házaktól

Nagy ház, nagy rezsi. Talán ez lehet az oka annak, hogy tele a piac nagyméretű, eladó családi házakkal. A korszerű, hőszigetelt ingatlanok jobban mennek, az átlagos négyzetméterár 222 ezer forint.

Néhány hónapja lényegesen megnövekedett az eladó, akár 200 négyzetméter feletti családi házak piaca. Az Otthontérkép.hu legfrissebb elemzéséből az is kiderült, hogy az eladó családi házak nagy része, több, mint 80 százaléka 4, 5, esetleg 6 szobás. A szakemberek szerint azért akarnak a tulajdonosok megszabadulni ezektől a hatalmas családi házaktól, mert egész egyszerűen nem tudják fenntartani, vagy pedig azért, mert a gyerekek megnőttek, és kirepültek a családi fészekből, és ezért sok szoba üresen és kihasználatlanul áll. A házakat felújítani is nagyon sokba kerül, legyen szó kazáncseréről vagy parkettacsiszolásról. Az emberek nagy részének erre jelenleg nincs pénze, sokan ezért is dönthetnek az eladás mellett.

Az otthonok csupán 8 százalékában van szó 3 szobás vagy kétszobás ingatlanról. Nyilván kevesen engedhetik meg maguknak, hogy mindössze két szobát alakítsanak ki 200 négyzetméteren, az ilyen típusú térelosztások a luxusotthonokra jellemzőek. És persze ott vannak a sok kis helyiségből álló, zömmel a 70-es, 80-as években felépített családi házak, ezek csupán 3 százalékban képviseltetik magukat az elemzésben. A 150-250 négyzetméteres családi ház kínálat közel fele (46 százalék) található Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken, itt átlagosan 264 ezer forintos négyzetméterárral lehet kalkulálni. A  150-250 négyzetméteres családi otthonok 36 százaléka áll a városokban , míg a községekben csupán 19 százaléka. A városokban ma átlagosan 202 ezer forintos négyzetméteráron, a kisebb településeken pedig 165 ezer forintos négyzetméteráron lehet ingatlant vásárolni.

Egyre többen szabadulnának a hatalmas családi házaktól

Hogyan lehet felsrófolni az árakat?

Az ország keleti megyéiben akár 25 százalékkal is megemelheti az árat, ha javítottak hőszigetelésen, kicserélték a nyílászárókat és korszerűbb gépészeti rendszert építettek ki. A nyugati országrészben – ahol eleve korszerűbb a kínálat – kb. 7-10 százalékkal többet lehet kérni a családi házakért, ha fel van újítva. A megemelt ár érdekes módon nem vezet hosszabb eladási időhöz, általában 6-8 hónap szükséges az értékesítéshez – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Sokszor ezeken a nagy házakon akár többmilliós jelzáloghitel is van, ezért az adásvétel során a banktól kell kérni egy igazolást a fennálló tartozásról, a vevő pedig a teljes vételár egy részét a tartozás kiegyenlítésére a hitelnyújtó bankhoz utalja majd.

Vannak hezitálók

Virágék már évek óta gondolkoznak azon, hogy menjenek vagy maradjanak. Nagy a ház négyüknek, de attól félnek, hogy nem tudják hosszú távon fenntartani. Érvek és ellenérvek is vannak.

“Mi egy kétszáz négyzetméteres családi házban élünk, jelenleg négyen. Egy stabilan üres szobánk van, és az emeleten van egy icipici, elhúzható ajtóval rendelkező lyuk, ami inkább gardrób vagy dolgozószobának alkalmas. Lent van a hatalmas, amerikai konyhás nappali és a nagyobbik fürdőszoba, egy tágas előszoba és egy dolgozószoba. Az emeleten összesen 5 szobánk van (ebben benne van a lyuk, az üres szoba, 2 gyerekszoba és egy hálószoba), meg egy fürdőszoba. A házunkhoz 4 terasz is tartozik, és egy kicsi kert, kocsibeállóval. Szeretünk ott lakni, bár mostanában többször is felmerült bennünk az eladás gondolta, mert nagynak érezzük, és talán lehetne a rezsin spórolni. A házunkon van egy fix összegű jelzáloghitel is, aminek a havi törlesztése 55 ezer forint, ha most akarnánk visszafizetni, akkor 4 millió forintot kellene letennünk a banknak. Én hajlok arra, hogy kifizessük egybe az egészet, mert a havi kasszában pont ennyivel több pénz maradna, de a férjem nem akarja.  Sokszor mérlegeltem, hogy vajon milyen lenne egy kisebb lakásban élni, de nagyon hiányozna a kert, meg a terasz. Azt hiszem, hogy 80 négyzetméternél kisebb lakásban nem szeretnék lakni, viszont ezeknek az ára is nagyon borsos. A havi fűtésszámlánkon kívül semmilyen kiadásunk nem csökkenne egy kisebb lakásban, viszont ott közös költséget is fizetnünk kellene. Az is igaz, hogy lassan 14 éve építettük meg a házunkat, és nem ártana már egy-két dolgot kicserélni vagy felújítani. Ráférne a parkettára egy alapos lakkozás, szívem szerint lecserélném a kazánt, jöhetne egy festés, és a teraszok fugáit is újra kellene csinálni. Ja, és a kerítést minimum le kéne festeni, mert fából készült, és a sok eső nem tesz jót neki. Ez, amit most felsoroltam, nagyjából 5 millió forintba kerülne, ekkora kiadást pedig nem merünk most bevállalni. Nehéz döntés, hiszen szeretjük az otthonunkat!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top