Otthon

Most kell nyaralót venni

Élénkül a nyaralópiac, az utóbbi hetekben egyre több nagy ház és nyaraló vált eladóvá.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan növekedett az eladó nagyméretű, 150–250 négyzetméteres családi házak száma a piacon. Az átlagos kínálati négyzetméterár 222 ezer forint; ha az elmúlt években korszerűsítették az épületet, akkor ennél jelentősen több is lehet – derül ki az Otthontérkép friss elemzéséből.

A nagyobb családi házak közel fele (46 százaléka) található Budapesten és a megyeszékhelyeken. Itt átlagosan 264 ezer forintos négyzetméterárral lehet kalkulálni. Egy 200-300 négyzetméteres ház jelenlegi ára fekvéstől függően 50–200 millió forint között ingadozhat a Bankmonitor becslése szerint.

Ezzel összefüggésben a nyaralópiac is élénkül, kínálatuk az idei első negyedévben 5 százalékkal, a kereslet 9 százalékkal nőtt az ingatlan.com felmérése alapján. Általában véve csökkent a balatoni ingatlanok átlagos négyzetméterára, májusban 246 ezer forint volt. A népszerű településeken ennél azért jóval drágábban lehet nyaralóhoz jutni: Tihanyban 700 ezer forint az átlagos négyzetméterár, Szántódon, Zamárdiban és Siófokon pedig 450-500 ezres átlagárak vannak. (via Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top