nlc.hu
Otthon

Rozmaring termesztés kertben

Elfagyott a rozmaringod a kertben? Ne ess kétségbe!

Rozmaringot sokan nevelnek otthon a kertben, de mit tehetünk, ha lecsapott rájuk a fagy?

A rozmaring az egyik legkedveltebb fűszernövény a konyhában. Örökzöld bokorban nevelgethetjük a saját kertünkben is, hogy aztán különböző ételekhez, vagy házi praktikákhoz használjuk fel, ezt a kámforra emlékeztető keserű, aromás növényt.

Rozmaring a konyhában és a háztartásban

Manapság a rozmaringot különböző mártások, pácok, vad- és szárnyasételek, gomba- és halételek receptjeiben találjuk meg. De remekül illik a hagymához, az édesburgonyához, a bárányhoz, és egyéb zsírosabb húsokhoz. És persze készíthetünk rozmaringos fűszersót is.

A népi gyógyászatban is gyakran használják. A rozmaringból készült olajat emésztési zavarok kezelésére, izom- és ízületi fájdalmak enyhítésére javasolják.  Az illóolaj nemcsak illatosítja a fürdővizünket, hanem frissítőleg hat a testünkre is, egyben segít csökkenteni a stresszt. 

Rozmaring gondozása tavasszal

A nagyon hideg tél után azonban szembe kell nézni a kertet ért károkkal. Sajnos a mediterrán, hideg érzékeny növények egy része, így a rozmaring is, nem bírja a hetekig tartó hideget, és elpusztul, vagy komoly sérüléseket szenved. Mit lehet/érdemes tenni ilyenkor? McMenemy Márk ad néhány jó tippet!

Kertészkedés otthon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top