Otthon

Ebből épülhetnek majd a házak a Marson

Az amerikaiak már a közeljövőben küldenének embert a bolygóra, ezért itt volt már az ideje, hogy az épületeken is elgondolkodjanak.

Még nem lépett ember a Marsra, kutatók viszont már azon gondolkoznak, miből készíthetnek majd épületeket a bolygón.  Az alapanyagot nem a Földről szállítanák oda, hanem az ottani talajt használnák fel.

Annak ugyanis nagy a vasoxid-tartalma, a vasoxid-nanorészecskék pedig úgy viselkednek nagy nyomás hatására, mint a pillanatragasztó, így ha a földet nagy nyomással tömörítenék, erősebb anyagot kapnának, mint az acélbeton – írta Yu Qiao, a San Diegó-i székhelyű Kaliforniai Egyetem munkatársa és kutatócsoportja a Scientific Reports című tudományos lapban.

A NASA 2030-ra tervez egy Mars-expdíciót, de Donald Trump amerikai elnök szeretné elérni, hogy ez már korábban – még az ő hivatali idejében, tehát 2021-ig – megtörténne. Elon Musk, a SpaceX amerikai vállalat alapítója pedig már 2018 -ban a vörös bolygóra küld egy legénység nélküli űrhajót, az embereket a Marsra küldő első misszióját 2025-re tervezi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top