Otthon

80 méterig azt fúrunk, amit akarunk

A 80 méternél sekélyebb és házi vízigényt meg nem haladó vízkivételt biztosító létesítményeket, vagyis a házi kutakat engedély és bejelentés nélkül ki lehet alakítani. Erről hoznak most törvényt.

A házi kutak fúrására vonatkozó közigazgatási eljárási illetéket ezen túl nem kell kifizetni. Az engedélyezési kötelezettség fennmarad azonban a hideg és termál-karsztkészletekbe történő beavatkozások esetében, mélységtől és vízmennyiségtől függetlenül. A gazdasági célú vízkivételek esetében úgyszintén. Az erre vonatkozó részletes szabályokat a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendelet fogja meghatározni.

Az illegálisan létesített, továbbra is engedélyköteles vízkivételt biztosító vízi létesítményeknél a bírságmentes engedélyezésre vonatkozó moratórium 2018. végi dátumát 2028. december 31. napjára hosszabbítja meg a törvényjavaslat – írja a Világgazdaság. A hatóságnak vizsgálnia kell, hogy az engedély nélkül létesíthető vízi létesítmények megfelelnek-e az előírt feltételeknek.

Amennyiben valamilyen mulasztás vagy emberi tevékenység miatt meg kell szüntetni ezeket, akkor az ebből eredő kárért az köteles helytállni, akinek a tevékenysége vagy mulasztása miatt a beavatkozás szükségessé vált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top