Otthon

Tulipánparádé papírból, vászonból és gyurmából

Virággal díszíteni hálás dolog, főként ha ezzel kreativitásod sokszínűségét is megcsillogtathatod. Papírból készíthetsz szinte élethű szálakat ajtókoszorúra, varrhatsz festett virágot párnára, de gyurmából porcelán hatású darabokat is formálhatsz. Mutasd be a fodrosodó szirmú papagájtulipán sokféle arcát, ha kedveled a romantikus hangulatot.

Krepp-papír üde pasztellben

A koszorúhoz szükséged lesz nyújtható krepp-papírból fehérre, zöldre, sárgára, feketére, vastag drótra, akrilfestékre, kreppszalagra, valamint egy szalmakoszorúra, ami alapként szolgál. A krepp-papír a legjobb választás a virághoz, mivel ha a szirmok felső szélét megfested rózsaszín akrillal, azok kissé fodrosodnak is majd. A levél végét és közepét nyújtsd meg, hogy kunkorodó, öblös legyen. Száradás után szintén húzással öblösítsd ki kissé középen és alul.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Egyedi festéssel

Az ülőpárna tulipánjának különleges hatását a lendületes festés adja. Ha vizes ecsettel festesz, színátmenetes hatást érhetsz el. A vászonból szabott elemeket fesd meg, ha megszáradt, vasalással rögzítheted a festéket. A formáknak felvasalható flízzel adhatsz testet.  A párna huzatának szabj három vászonkorongot, egy teljes korong színére a minta szerint rajzold fel halványan a szárat, fesd ki zölddel, és száradás után vasalással fixáld. A rátétmintákat gombostűzd a helyükre, majd bújtatott öltésekkel varrd körbe. Ezekből kettőnek az egyharmadát vágd le, és a kétharmados részek egyenes oldalait szegd el. A két, vágott korongot csúsztasd egymásra, hogy kiadja a kör alakot. Ezekre színt színre fordítva fektesd a tulipános lapot, varrd körbe és fordítsd ki. Tegyél bele szivacsot.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Gyurmatulipánok

A süthető gyurmákból két szín összemosásával tudsz cirmos hatást elérni. Az alapszínt, a fehéret vékonyan nyomkodd egy kanál hátoldalára, így lesz szirom alakú. A csúcsos végére dolgozd rá a rózsaszín átmenetet. Vedd le a szirmot óvatosan, hogy megtartsa öblös formáját. Egy tulipánhoz készíts 6 darabot. Vágj drótot, tekerd be egy zöld gyurmacsíkkal és nyomkodd rá, hogy mindenhol takarja a fémet. Sárga gyurmából gömbölyíts egy tojásformát, majd szúrd fel a szárra, és rögzítsd hozzá még egy kis zöld gyurmával. Három szirommal fogd körbe a középrészt, majd még egy háromszirmos réteg következik. A felső széleket lapítsd el az ujjaid közt, hogy fodrozódjon. Fekete, bors méretű gyurmagolyókat nyomkodj még a sárga részre, végül süsd ki a virágot a használati utasításnak megfelelően.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

(Alkotó: Czagány Eszter)

Horgolj szőnyeget percek alatt

A teljes cikket a Praktika magazin áprilisi számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu.

További érdekességek a lapból:

Ismerd meg a tükörfestéket

Festett-hímzett textilképek

Desszertek sütés nélkül

Hagyomány: csuhéból kakasos kiskosár

Frissítsd fel Szilvivel!

A meglepetéseknek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top