Otthon

Aktuális munkák a tavaszi díszkertben

A kiskert már javában tavaszi pompában virít, az első tavaszi virágok már lassan le is nyíltak. Hogy mik az aktuális teendők a kertben? Összegyűjtöttük!

Hagymás virágok

Érdemes odafigyelni arra, ha hagymás virágot szedünk ki a kertünkből, hogy mindig maradjon a hagymán pár levél, mert így jövőre is biztosan életképes marad a növény. Az elnyílt virágok fejeit szedd le, ezek ugyanis csak tápanyagot vonnak el a virágodtól.

Faültetés

Ha ősszel nem tetted meg, akkor még ültethetsz szabad gyökerű fát, cserjét. Mindenképp végezd el a gyümölcsfákon a lemosó permetezést, a cserjéket és sövényeket pedig metszd formára.

Gyümölcsfák

Áprilisban még ültethetünk bogyósokat, ha erre eddig nem volt módunk. A bogyósok, valamint a gyümölcsfák koronája alatt óvatos talajlazítás után most van az ideje a mustár, a csillagfürt vetésének zöldtrágyázás céljából, illetve talajtakarónak. Az erjedt trágyalevet 1: 5 arányban vízzel hígítsd fel, és a fák koronája alá, valamint a bogyósok tövéhez öntözd ki. Ezt 14 nap múlva megismételheted. A fák virágzása után a jó terméskötés és a kezdeti fejlődés érdekében a maradék trágyalevet még egyszer 8 rész vízzel hígítsd fel, és azzal öntözz.

TIPP: Ügyelj arra, hogy fánként, illetve bokronként egyszeri alkalommal 10 liternél többet ne öntözz alá. A zöldtrágyázásra vetett növényeket virágzás után vágd le. Utána csalánlével öntözd meg, vagy más, nitrogéntartalmú szerves trágyával dúsítsd.

Aktuális munkák a tavaszi díszkertben

A gyep táplálása

A gyepes területeken először gereblyézd össze az őszi faleveleket, majd végezd el a gyeplazítást. A gyeplazítás lényege, hogy a fű tövét levegőhöz juttasd. Ez igen látványos fejlődést és szép gyepet eredményez két-három hét alatt.

TIPP: A modern gyeptrágyák hosszú időn át, folyamatosan oldódnak ki a talajban.

fűfolt-felülvetést tavasszal is megcsinálhatod. Mit jelent ez? És hogy tudod megvalósítani? Azt természetesen McMenemy Márk megmutatja nektek. Nincs más dolgod, csak megnézni a videót, és már hasznosíthatod is a tudásod a gyakorlatban.

Szobanövények átültetése

Első lépésként nagyon óvatosan emeld ki a növényt a cserépből, gyengéden rázd ki a gyökerek közül az ültetőközeg darabkáit, ellenőrizd a gyökerek állapotát, a sérült és elhalt (azaz a sötét színű gyökereket) távolítsd el. Ezután helyezd a növényt egy 2-3 cm-rel nagyobb átmérőjű edénybe. A cserépbe előzőleg tegyél egy réteg vízelvezető réteget, majd 3-4 cm ültetőközeget, és a gyökereket takard be még egy kis ültetőközeggel, majd az ujjaiddal nyomkodd le. Ne töltsd a földet teljesen az edény pereméig, hogy megakadályozd az öntözővíz kiömlését.

TIPP: Az időjárástól függően március és április végén már ültetheted az idei zöldborsót, és néhány hidegtűrő növényt, de a muskátlival, és az egynyári növényekkel mindenképp várd meg a 15-18 fokos meleget, mielőtt kitennéd őket a szabadba.

És ha már minden a helyén, sőt a nap is kisütött, akkor nem marad más hátra, mint a kemény munka utáni jól megérdemelt sütögetés.

Grillezz!

A kerti sütögetés akkor is hatalmas élvezet, ha pénztárcánk egyáltalán nem dagad, hiszen találunk kedvező árú termékeket is. Szalvétából például 50 darabos, lila színűt már 395 forintért vásárolhatunk, és egy olcsóbb kategóriájú, de kifejezetten mutatós grillt is kapunk kevesebb, mint 20 ezer forintért.

Kellékek grillparty-ra

1. Lila szalvéta, IKEA, 395 forint
2. Evőeszközkészlet, F&F Home, 3990 forint
3. Halas kötény, IKEA, 1990 forint
4.
 Fogókészlet, IKEA, 1290 forint
5.
 Grill, Butlers, 18 900 forint
6.
 PVC terítő, F&F Home, 949 forint

Összesen: 27 514 forint

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top