Otthon

Ezerarcú szépség: ezeket jó, ha tudod a dáliákról

A dália egy klasszikus virág, amit kertbe és balkonládába is ültethetsz, számtalan színben, formában. Ráadásul vannak olyan évek, amikor 3-4 hónapon át is virágzik. Hogy tudod szakszerűen gondozni, hogy tudod nevelni? Borbás Ági kertblogger a segítségedre lesz!

A dáliák igen változatosak, mind méretekben, mind színekben. 30 centiméterestől egészen a kétméteresig változhat a magasságuk, a nyár végén nyíló virágok 5-30 cm közöttiek. A fajtagazdagságot mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a különböző virágformák saját fantázianevet is kaptak, így született meg a kaktuszdália, a vízililiom, a pompon, a labda vagy a szellőrózsa név. 

Neveld elő a dáliád!

A dáliagumók fagyra érzékenyek, ezért bármennyire csábító is, ne ültessük őket szabad földbe már kora áprilisban, mert ekkor még nagy valószínűséggel az időjárás áldozatául eshetnek. Ezért inkább ebben az időszakban cserepekbe ültessük a dáliagumókat, és világos, de hűvös helyen neveljük elő a belőlük fejlődő hajtásokat, hogy a májusi fagyok után már egy kész növényt ültethessünk ki a kertbe.
Ezzel a módszerrel egy erős növényt korábbi virágzásra ösztönözhetünk.

Ha nincs megfelelő helyed a cserepes előneveléshez, akkor az utolsó fagyok után (nagyjából május vége felé) ültesd ki a kertbe. A talajra teríts egy nagy adag komposztot vagy kerti földet, majd pedig a locsolókanna rózsafejével jól öntözd be.

TIPP: Áss egy 20-30 cm mély gödröt, amibe kényelmesen el tudod helyezni a dáliagumókat.

Ezerarcú szépség: ezeket jó ha tudod a dáliákról

Szükséged lesz még egy hosszú karóra is, amit a virággumókkal együtt helyezz el az ültetőgödörbe, ez a későbbiekben támasztékul szolgál. Lehetőleg ne egy vékony bambuszrudat válassz, mert az nehezen tartja meg a bokros dáliatövet teli virágokkal. Ahogy elkezdődik a kora nyár, a dália erőteljes növekedésnek indul.

TIPP: A dália napfényes helyen növekszik és virágzik a legbiztosabban. A dáliagumók szeretik a tápanyagban dús, de jó vízáteresztésű talajt.

Ha szeretnél szakszerűen dáliát ültetni, akkor nézd meg a videót, és láss hozzá:

A dália gondozása

Miután a dáliákat kiültetted a kertbe, és a növény megerősödött, csípd vissza a főszárát a legfelső levélpár alatt. Ezt egy tiszta, éles késsel a legegyszerűbb megtenni.
Tedd ezt addig, amíg legalább öt hajtás meg nem jelenik közvetlenül a gumóból, így a növényed megerősödik, és több virággal fog téged elkápráztatni a nyár végén.

TIPP: A csigák nagyon szeretik a dáliákat. Főként a frissen kihajtott levelekben tudnak nagy károkat okozni. Ezért kiültetés után mindenképp védd meg növényedet tőlük.

Az első őszi fagyok előtt (amikor látszik, hogy megfeketedett a szára) ásd ki a dáliagumókat, és fajtánként felcímkézve, lehetőség szerint papírba csomagolva tedd egy hűvös, fagymentes teleltető helyre. 

Ezerarcú szépség: ezeket jó ha tudod a dáliákról

Kösd csokorba

A dáliákat csak kinyílt, virágos állapotban vágd le a tőről. Miután levágtad, rögtön állítsd vízbe.
Ha hagysz a tövön is virágot, akkor hervadás után mindenképp vágd le, mert így újabb virágzásra ösztönözheted.

(Forrás: Dekor és Mentha, fotók: pinterest.com)

+1 tipp

Ha nem vagy nagy kerti tündér, az sem baj, készíts dáliát magadnak papírból:

Ezerarcú szépség: ezeket jó ha tudod a dáliákról

Olvass még kert témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top