Otthon

Építs mesés sziklakertet! Ötletek a megvalósításhoz

Itt az ideje, hogy valóra váltsd régóta dédelgetett álmodat, és sziklakertet építs az előkertbe, a ház elé, vagy a kert végébe. Elég egy kihasználatlan szeglet, vagy egy semmire se való hepehupa, és már neki is kezdhetünk a sziklakert építésének, hogy gyönyörűvé varázsoljuk.

 A sziklakert építése jól átgondolt tervezést igényel: ha kitaláltuk, milyen típusú és mekkora sziklakertet szeretnénk építeni, jöhet a beszerzés. Amennyiben nem szeretnénk, vagy nem tudunk mindennap a sziklakert megépítése után annak gondozásával, napi öntözésével foglalkozni, válasszunk szárazságtűrő, pozsgás növényeket.

Így kezdj neki a sziklakert építésének

Az első fontos lépés, a megfelelően dombos, lejtős terület kiválasztása, ahol a talaj lehetőleg jól vezeti a vizet, hiszen így megfelelő nedvességhez jut majd az összes beültetett növény. A legjobb, ha déli–délkeleti fekvésű.
Ezután jöhetnek a sziklák: keressünk környékünkön vagy kirándulás közben hegyvidéken megfelelő, egyforma típusú sziklákat. Ez lehet homokkő, mészkő vagy gránitszikla is. Budapest környékén élők a Pilisben biztosan találnak a sziklakert építéséhez alkalmas sziklákatPersze ezeket ma már kertészetekben is be lehet szerezni. Ha különböző méretű sziklákat választunk, sokkal több lesz a variációs lehetőség is, a nagyobb lapos kövek lehetnek akár pihenőhelyek is a sziklakert oldalában.

Építs mesés sziklakertet! Ötletek a megvalósításhoz

Növények a sziklakertben

Ha mediterrán vidékről származó, a napfényt és a szárazságot jól tűrő növényeket választunk, akkor a sziklakert megépítését követően sok gondunk nem lesz a velük. Ilyen például a kövirózsa, amely az előbb felsorolt tulajdonságokon túl azért is közkedvelt, mert sokféle színvilágú, fajtájú lehet: piros, rózsaszín és fehér virágaival, sokszínű, húsos leveleivel, nagyon fel tudja dobni az összképet.

Építs mesés sziklakertet! Ötletek a megvalósításhoz

A sziklakert összeállítása

A talaj megfelelő előkészítése után helyezzük el a nagyobb köveket a lejtős oldalban, vagy építsünk belőlük mi egy kisebb dombot és a réseket töltsük fel földdel. A sziklák közötti földes részekbe aztán jöhetnek a növények. Minél sokfélébb és változatosabb, annál szebb lesz a végeredmény is. A földes részeket aztán fedjük be kavicsokkal, kőzúzalékkal, ezzel akadályozva meg, hogy az eső kimossa a frissen ültetett virágokat. Sziklakertet építhetünk kert nélkül is, nagyon jól mutatnak a miniverziók a teraszon nagyobb kőládában is.

Építs mesés sziklakertet! Ötletek a megvalósításhoz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top