Otthon

Kertépítés tavasszal: tippek, tanácsok, praktikák

Ha szeretnétek, hogy nyárra a kertet virágzó, egészséges növények lepjék el, akkor épp itt az ideje a tavaszi kertépítésnek. Adunk pár hasznos ötletet és tippet, hogy álljatok neki!

Nem születtél valami nagy kertésznek, de mindig is vágytál egy szép, virágokkal teli kertre? Akkor épp itt az ideje, hogy pár tipp, tanács és praktika megfogadásával nekiállj a tavaszi kertépítésnek!

Kerti praktikák

Alapszabály: készíts listát

Mielőtt belekezdesz kerted átalakításába, kiépítésébe, fontos, hogy végiggondold, milyen növényeket és virágokat szeretnél, milyen kert illik hozzád és otthonodhoz. Fogj papírt, tollat, és készítsd el a növénylistád!

Tereprendezés

Ha úgy döntöttél, hogy szeretnél magadnak egy kertet, akkor kialakítása során az első feladat a tereprendezés, hiszen megfelelő körülményeket kell teremtened a kerti elemeknek és növényeknek. Mikor ezzel megvagy, akkor elkezdheted a füvesítést és a növények beültetését is.

A kevesebb időráfordítás néha több

Hogy kialakított, saját ötletekkel feldobott kerted szép maradjon, ahhoz nem kell órák hosszat vele foglalkoznod. Elég kevesebb időt a kertben tölteni, a kulcsszó inkább a rendszeresség és a gyakoriság! Célszerű mindig elvégezni egy-egy feladatot: például gyomlálj az egyik alkalommal, permetezz egy másik nap. 

Kertépítés tavasszal: tippek, tanácsok, praktikák

Ne legyen túl zsúfolt a kerted

Hajlamosak vagyunk elhamarkodni a kertépítést, és minél előbb késznek, szépnek szeretnénk látni, ezért a növényeket szorosan egymás mellé ültetjük. Ne ess ebbe a hibába, mert a túlzottan szoros összeültetéssel veszélybe kerül a növények fennmaradása. Hagyj nekik életteret!

Hasznos kerti tippek

Pázsitkérdés

A fűmagvetés tavasszal több odafigyelést igényel, mint ősszel. Tavaszi füvesítésnél sokszor meg kell öntözni a frissen füvesített területet, mert könnyen kiszáradhat a pázsit, ami nem fog valami szép látványt nyújtani. Ha egy mód van rá, akkor a fűültetést inkább ősszel rendezd le! A kopasz fűfoltokkal nem tudsz mit kezdeni? Ebben Márk segít, csak kattints a videóra, és elmondja, mit tegyél!

Ha már van kertünk

Ha már van kerted, akkor tavasszal az első dolgod az legyen, hogy a virágágyások, növények töveit kigyomlálod, szükség esetén permetezed.

Fakérdés

Tavasszal a fák elhalt, beteg ágait le kell vágni. Fontos, hogy a nyár folyamán virágzó cserjéket kora tavasszal metszd meg!

Évelőnövény-kérdés

Az évelő növények elhalt hajtásait is le kell vágni. Fontos a tápanyag-utánpótlás is, így adj nekik szerves trágyát, tápoldatot. De vigyázz a kerti növényeidre, mert a tápoldatok nagy része nem felel meg az előírásoknak! 

Hasznos tanácsok a kertedhez

Ne csak a növénynek, magadnak is hagyj helyet

A kertépítésénél ne csak az esztétikumra, de a kert használhatóságára is ügyelj. Nem te vagy a kertért, hanem ő van érted. Ne engedd, hogy túlburjánozzanak a növényeid, mert a végén még levegőt sem fogsz tőlük kapni.

Növény kiválasztása

A növények kiválasztásakor légy figyelemmel az adott virág víz- és fényigényére. Ennek megfelelően az árnyékos helyeket kedvelő növényeket ne ültesd napos részre és fordítva.

Kertépítés tavasszal: tippek, tanácsok, praktikák

Ápolás

A kert ápolása ne merüljön ki az öntözésben. Fontos a növényzet és a pázsit tápanyag-utánpótlása is, amit trágyával, műtrágyával, tápoldatokkal könnyedén megoldhatsz.

A füvesítés margójára

A fűmagokat szélcsendes időszakban, szellősen kell elszórni, így lesz szép a pázsit. 

Sziklakert

Hogyan építsünk sziklakertet? Semmiképp se erőltesd, ha nincs igazán megfelelő hely a kialakítására. Egy kőhalom, pár odabiggyesztett növénnyel, még nem válik sziklakertté. 

Olvass még kert témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top