Otthon

Orchidea-kisokos: így maradjon csodaszép az orchideád egész évben

Orchideát tartani korántsem olyan bonyolult, mint azt hinnénk, csak néhány egyszerű szabályt kell betartani. Ismerd meg a legnépszerűbb fajtákat, és tudj meg mindent a gondozásukról!

Az orchideákat egyre gyakrabban választjuk otthonunk díszévé. Ahhoz viszont, hogy jól érezzék magukat lakásunkban, ismernünk kell az igényeiket is. Íme a nagy orchidea-kisokos a legismertebb fajokkal és néhány fontos szemponttal, amelyről nem szabad megfeledkeznünk az orchidea gondozása közben.

Tudj meg még többet az orchideákról:

Pillekosbor (Phalaenopsis)

A lakásban legsikeresebben és legkönnyebben a Phalaenopsisok tarthatók, amelyek félárnyékos helyen egész évben virágozhatnak. Nagy választékban kaphatók a virágboltokban és kertészetekben, mégis a rózsaszín és fehér változatai a legkedveltebbek.

Orchidea-kisokos: így maradjon csodaszép az orchideád egész évben

Öntözés

Az ültetési közeget mindig tartsuk nyirkosan, de a víz ne álljon meg a cserépben, a pangó vízre ugyanis az orchidea gyökerei különösen érzékenyek, nagyon könnyen elrothadnak. Vízhiányra akkor kezdhetsz gyanakodni, ha a növényed levelei lógni kezdenek.

Páraigény

A szükséges párát úgy tudjuk a legkönnyebben biztosítani számukra, ha nedves kavicságyra helyezzük a cserepet és ha reggelente lágy vízzel permetezzük őket. Arra ügyeljünk, hogy a virágaira és leveleire ne jusson a permetből, mert a növényről fel nem száradó nedvesség hatására a levelek és a virágok könnyebben gombásodnak.

Hőmérséklet

Viszonylag könnyen kezelhető orchideáról van szó, amennyiben a 20 fok körüli hőmérsékletet biztosítani tudjuk számára.

Még több hasznos tipp a pillekosborhoz (Phalaenopsis):

  • Ha a virágok elnyíltak, csak egyharmadával vágjuk vissza a virágszárat, így hamarabb kifejlődnek az új bimbók!
  • Tegyünk támasztékot a virágszár mellé. 
  • A léggyökerek gyakran kilógnak a cserépből, ez természetes, ne erőltessük őket vissza! 
  • Nyáron kéthetente tápoldatozzuk őket.

Csónakorchidea (Cymbidium hibridek)

A Cymbidium az első orchidea, amelyet szobai körülmények között nemesíteni kezdtek. Képes kora ősztől késő tavaszig folyamatosan virágozni. Változatos színű – rózsaszín, fehér, zöld és sárga – egzotikus virágai heteken át otthonod csodálatos díszei lehetnek.

Orchidea-kisokos: így maradjon csodaszép az orchideád egész évben

Öntözés

A túlöntözést nem bírják, télen kevés vízzel is beérik. Nyáron csak a talaj felső rétegének kiszáradásakor öntözzük. 

Páraigény

A párás környezet biztosításához helyezzük nedves kavicsokkal teli tálcára, és permetezzük, de ügyeljünk rá, hogy a virágokat ne érje víz. 

Hőmérséklet

A többi orchideával ellentétben a Cymbidium hőigénye viszonylag alacsony, október elejétől öt-hat hétig 10 fokon, majd ezután szobahőmérsékleten (18–24 fokon) tartsuk.

Hasznos tipp a csónakorchideához:

  • Dús virágzásához nagy mennyiségű tápanyagra van szükség, ezért tavasztól nyár végéig adjunk neki nitrogénben gazdag, a virágzás kezdetétől pedig sok foszfort és káliumot tartalmazó virágoztató tápot.

Vesszőkosbor (Dendrobium)

A Dendrobiumoknak több mint ezer fajuk létezik, és még ennél is több hibridjük van. Virágaik színe igen változatos, a sárgától a zöldön keresztül a rózsaszínig és a liláig mindenféle árnyalat előfordul.

Orchidea-kisokos: így maradjon csodaszép az orchideád egész évben

Öntözés

Nyáron hetente öntözzük úgy, hogy a cserepet öt percre állítsuk egy lágy vízzel teli edénybe, majd hagyjuk, hogy a felesleges víz alul kifolyjon. Télen nagyon kevés vízzel is beéri. 

Hőmérséklet

Az üzletekben kapható hibridek egy része szerencsére nem igényli a trópusi meleget, hűvösebb körülmények között is jól tartható, nyáron akár a kertbe is kitehető. Fényigényük nagy, egész évben sok, de lehetőleg szórt fényt igényelnek, a tűző napot nem szeretik.

Hasznos tipp a vesszőkosborhoz:

  • A káliumban és foszforban gazdag tápoldatozás és fény hatására a növény télen virágozni kezd. Ilyenkor már ne tápoldatozzuk, de világos helyre helyezzük.
  • A virágokat hozó szárat nem árt egy hosszú bottal megtámasztani.

Amit még érdemes tudnod az orchideákról:

Az orchidea a levegőigényes növények közé tartozik, ezért speciális ültetőközeget kell számukra biztosítani: egy lehetőleg laza, sok levegőt tartó, ugyanakkor a légnedvességet is biztosító közegre van szüksége az orchideának, ami a növény rögzítését is megoldja.

Orchidea-kisokos: így maradjon csodaszép az orchideád egész évben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top