Otthon

Jácint, tulipán, orchidea: így borítsd virágba az otthonod

Nem csoda, ha a téli borongós szürkeség után csak úgy áhítjuk a buja, színes virágokat! Bár még a komolyabb kerti munkák váratnak magukra, az otthonod felfrissítheted színes, tavaszváró növényekkel. A jácint, tulipán és a krókusz mellett igazi örökzöld az orchidea – ha ügyesen gondozod, egész éven át feldobja az otthonod. Bajban vagy az orchidea és a kedveltebb tavaszi virágok gondozásával? Segítünk!

Az orchideákat egyre gyakrabban választjuk otthonunk díszévé. Ahhoz viszont, hogy jól érezzék magukat lakásunkban, ismernünk kell az igényeiket is.

Pillekosbor (Phalaenopsis)

A lakásban legsikeresebben és legkönnyebben a Phalaenopsisok tarthatók, amelyek félárnyékos helyen egész évben virágozhatnak. Nagy választékban kaphatók a virágboltokban és kertészetekben, mégis a rózsaszín és fehér változatai a legkedveltebbek.

Jácint, tulipán, orchidea : így borítsd virágba az otthonod

Csónakorchidea (Cymbidium hibridek)

Cymbidium az első orchidea, amelyet szobai körülmények között nemesíteni kezdtek. Képes kora ősztől késő tavaszig folyamatosan virágozni. Változatos színű, rózsaszín, fehér, zöld és sárga egzotikus virágai heteken át otthonod csodálatos díszei lehetnek.

Jácint, tulipán, orchidea : így borítsd virágba az otthonod

Öntözés-dilemma

Hogy érdemes öntöznöd az orchideád? Vajon jót tesz a növénynek, ha kaspóban tartod? Mitől marad egészséges? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapsz McMenemy Márk videójában!

Amit még érdemes tudnod az orchideákról:

Az orchidea a levegőigényes növények közé tartozik, ezért speciális ültetőközeget kell számukra biztosítani: egy lehetőleg laza, sok levegőt tartó, ugyanakkor a légnedvességet is biztosító közegre van szüksége az orchideának, ami a növény rögzítését is megoldja.

Jácint

A cserepes jácint nem tartozik a legtartósabb virágok közé, de ha venni szeretnél, vagy kapsz egyet ajándékba, akkor a lakás világos pontján helyezd el, és arra ügyelj, hogy a meleg, a tűző nap, a huzat nem tesz jót neki. Fontos, hogy rendszeresen öntözd, a földje legyen mindig nyirkos. 

Jácint, tulipán, orchidea : így borítsd virágba az otthonod

Tulipán

A tulipán virágzása viszonylag hosszú, kora tavasztól egészen május végéig gyönyörködhetünk benne. További nagy előnye, hogy könnyen gondozható, nem igényel különösebb ráfordítást. Ha tavasszal kapsz egy cserepes tulipánt, elvirágzás után ne dobd ki a növényt, hanem a hagymát őrizd meg őszig, majd ültesd ki a kertbe vagy az erkélyre, így jövőre újra megörvendeztet színkavalkádjával.

Jácint, tulipán, orchidea : így borítsd virágba az otthonod

TIPP: Pár perc alatt könnyedén elkészíthető tavaszi virágdekorációt készíthetsz hagymás növényekből és orchideából. Mutatjuk, hogyan:

Ha nem vagy egy Bálint gazda

Ha nem vagy egy nagy virággondozó, akkor közelítsd meg egy másik oldalról a dolgot: virágmintás lakásdekorral is várhatod a tavaszt!

Legyen az otthonod egy rózsakert

A klasszikus rózsás motívumok nemcsak a nagyi hímzett párnáin jelenhetnek meg. A kreatív márkáknak köszönhetően már például egy zuhanyfüggönnyel felvirágoztathatjuk a fürdőszobánkat is. Ha natúr fehér szín uralja a lakásodat, akkor tavasszal érdemes buja rózsákkal megbolondítani.

Olvass még több cikket tavasz, és tavaszi dekoráció témában itt az NLCafén:

(Fotók: pinterest)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top