Otthon

Mosógéptisztítás házilag

Mosógéped megtisztítása csöppet sem egyszerű feladat. Néhány megoldást javaslunk, melyekkel újjávarázsolhatod.

Biztosan tapasztaltad már, hogy mosógéped mosószer-adagolója egy idő után elfeketedik, vízkövesedik, és a dobban is lerakódások keletkeznek. Hogyan tisztítsd ezeket a szennyeződéseket? Tippjeink segíthetnek.

1. Mosógéped tisztításához használhatsz fertőtlenítőt, vízkőoldót

A mosószer-adagoló elfeketedett részeit nem a legegyszerűbb fertőtleníteni. Ezek a lerakódások a gombák elszaporodására utalnak, amelyek vizes közegben remekül érzik magukat. Elkerülni valójában csak úgy lehet, ha minden használat után szárazra törlöd a mosógép adagoló fiókját. A tisztításhoz, fertőtlenítéshez emeld ki a mosógépből az öblítő- és mosószertől kiürült fiókot, melyet legegyszerűbben a kádban a zuhanyrózsa segítségével először is alaposan öblíts át. Törlőrongyra, szivacsra önts kevés hipót, és alaposan törölgesd át a fiókot. Ha nem lehet a mosógépből kiemelni az adagolószekrényként, akkor puhább sörtéjű kefét használj a feladathoz. A kefére cseppenthetsz kevés sűrűbb állagú hipót. Miután eltűntek a fekete szennyeződések, nagyon alaposan öblítsd le folyóvízzel az adagolót.

Így tisztíthatod hatékonyan a mosógépedet

A mosógép belsejének tisztításához önts kb. fél deciliter vízkőoldót a mosógép dobjába, majd üresen indíts el egy 90 fokos programot. A mosás végeztével törölgesd át nedves ronggyal a gumirészeket is.

A gép tisztítását követően érdemes olyan szennyes mosását választani, amely kevésbé kényes holmikat, pl. fehér törölközőket tartalmaz, mert így az esetlegesen visszamaradt vegyszereket is kiöblíted a gépből.

2. Jó szolgálatot tesz az ecet és a mosószóda a mosógép tisztításakor

Langyos vízben 2-3 evőkanálnyi mosószódát oldj fel, és törölgesd át a mosógép fiókjának szennyeződéseit. A nehezen hozzáférhető részeket fogkefével vagy vékonyabb kefével tudod elérni és kitakarítani. Ehhez a tisztítási módszerhez szintén a mosógép 90 fokos programját indítsd el üresen, a dob fényes lesz, ha 3 deciliter 15 százalékos ecetet adsz a vízhez. A dobba is tégy 2 púpozott evőkanálnyi mosószódát. Utóbbi a vízkövet nem távolítja el, az ecet azonban erre kiváló környezetbarát megoldás. Ne felejtsd el mosógéped műanyag részeit ecetes vizes ronggyal, szivaccsal áttörölgetni. Legalább fél évente ismételd meg a mosógép tisztítását.

Így tisztíthatod hatékonyan a mosógépedet

3. A mosogatógép-tabletták a mosógépet is gyönyörűen megtisztítják

Csak emiatt ne vásárolj tablettát, de ha rendelkezel mosogatógéppel, akkor érdemes tenni egy próbát. A mosógép üres dobjába dobj egy 3in1 vagy 4in1 mosogatógép tablettát, és indítsd el a 90 fokos mosási programot. A mosás megkezdése előtt nedves ronggyal törölgesd át a gumirészeket is. Géped gyönyörű tiszta lesz a mosás végeztével. Ez esetben is külön ki kell takarítani a mosógép adagoló részét, mert az nem lesz önmagában tiszta ezzel a módszerrel sem. Félévente érdemes megismételni a tisztítást.

További mosógép, tisztítás cikkek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top