Otthon

Újabb invázióra készülnek a harlekinkaticák

Nem fagytak meg a harlekinkaticák a mínusz húsz fokban, így idén ismét elárasztanak majd mindent. Védekezni ellenük nem lehet, néhány embernél pedig allergiás reakciókat váltanak ki.

Hiába volt egy hónappal ezelőtt még extrém hideg, a mínusz húsz fok alatti hőmérséklet nem vágott rendet a harlekinkaticák között, ők épületek repedéseiben, vagy magában az épületekben vészelték át a telet.

Sár József entomológus a Borsnak elmondta, hogy a harlekinkatica bár Kínában őshonos, mégis inkább az osztrák szomszédainknak köszönhetjük országos elterjedésüket. Egy elhibázott kísérlet eredményei a sokpettyes katicák, amiket növényi kártevők ellen akartak bevetni Ausztriában, de elszaporodtak, akklimatizálódtak és már el is foglalták az országot.

A szakember úgy tudja, hogy már Magyarországon is vannak olyanok, akiknél allergiás reakciót vált ki a harlekinkatica, mert egy olyan vegyi anyagot választ ki, ami az emberek számára irritáló lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top