Otthon

Komód stencilezett mintákkal

Nem igényel komoly rajztudást, hetekig tartó pepecselést, hogy művészi szintre emeld a bútorfestést. A stencil lesz a segítséged ebben a látványos átalakulásban, amit profin alkalmazhatsz, ha velünk tartasz.

A bútorfestésnek évszázados hagyományai vannak, és bár koronként, népcsoportonként eltérő technikával és mondanivalóval születtek a festett bútorok, egy dolog közös bennük: a mesterek kezét a szépség és az egyediség iránti vágy vezette.

Komód stencilezett mintákkal
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

A stencilek megjelenésével ebben az élményben lehet részünk, ám jóval egyszerűbben és könnyebben dolgozhatunk. Gazdag választék áll rendelkezésünkre műanyag sablonokból, amelyeket újra és újra felhasználhatunk a díszítőfestéshez. Egy korláttal kell csupán számolni: a mérettel, ami a készen vásárolt sablon esetében érthetően adott. Az egyedi stencil ezzel szemben a bútorhoz igazítható, és egyetlen hátránya egyben az előnye is: mivel öntapadó fóliából készül, csak egyszer lehet fölragasztani, azonban kizárt, hogy elmozduljon festés közben. A végeredmény pedig magáért beszél. 

Ami a munkához szükséges: bútor, krétafestékek, öntapadó stencil, wax, ecset, stencilecset, csiszolóvászon és csipesz.

A díszítendő bútorfiókokról és ajtókról távolítsd el a fogantyúkat. Ha több elemet is stencilezel, tanácsos egy papírlapra felskiccelni a tervet. Így láthatod majd, hogy melyik fiókot csiszold meg, melyiket stencilezd, illetve hogyan kombinálhatók egymással a technikák a harmonikus összhatás érdekében.

Alapos portalanítást követően felragaszthatod az öntapadó stencilt. A minta pontos felhelyezését az átlátszó fólia nagyban megkönnyíti, amit ezután lehúzhatsz.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Stencilecsettel és minimális mennyiségű, sűrű krétafestékkel fesd ki a mintát. Az ecsetet függőlegesen tartva, ütögető mozdulatokkal dolgozz.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

A stencilt csipesszel távolíthatod el a legegyszerűbben. Még a festék teljes száradása előtt tedd ezt meg, mert így nem repedeznek meg a motívumok szélei. Rutinosabb barkácsolók a bútor szétszedése nélkül is könnyen felhelyezhetik az öntapadó fóliát a díszítő festéshez.

A választott minta negatív, illetve pozitív változataival izgalmas látványt érhetsz el.

Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton

Az egyszerű, régi fogantyúk tökéletesen megteszik a stencilezett bútoron, hiszen nem az övéké a főszerep. Kevés wax azonban kerülhet rájuk.

Miért jó az egyedi matrica?

Az öntapadó matrica egy alkalomra szól, ám sok bosszúságtól megkímél azzal, hogy stabilan a helyén marad, és a festék sem folyik alá. Felhelyezni gyerekjáték, mert a hátulját lehúzva egy átlátszó lapon marad a minta, ami megkönnyíti a pontos illesztést. Egyedi méretezéséből adódóan harmonikusan és kreatívan variálható a bútor különböző felületein.

Az Asztalom műhelye készítette a komódot.
Forrás: www.azasztalom.hu
 
Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Fotó: Csíkszentmihályi Márton
Komód stencilezett mintákkal

A teljes cikket a Praktika magazin februári számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu.

További érdekességek a lapból:

Gipszöntés többféle módon

Gyapjúból gyúrt szemüvegtok

Gyöngy nyaklánc bojtokkal

Hagyomány: karmantyúfán szövünk

Cicaöltöztető papírból

Céklával változatosan

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top