Otthon

Szívből és kreatívan

Akár tartod a Valentin-napot, akár nem, a szeretetet kifejezni mindig jó érzés. Teheted ötperces, egyszerű ötlettel, de ha időben belekezdesz, akár egy nagyobb lélegzetű, maradandó darabba is belefoghatsz.

Édes kis papírskatulyák hozzávalói: rózsaszín mintás scrapbook papírok, gyufaskatulya, stiftes ragasztó, vékony alkoholos filc, színes csomagolópapír és szaténszalag.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Vágd ki a scrapbook papírokból a szíveket különböző méretekben, és ragassz össze egy kisebbet egy nagyobbal. Vágj csíkot a csomagolópapírból a gyufaskatulya szélességében. Hossza akkora legyen, hogy azt körbeérje. Ragaszd a papírt a dobozka külső részére. A szív közepére ragaszd fel a skatulyát, tengelyével függőlegesen. A filctollal díszítheted a belső szívet felirattal, indákkal vagy levelekkel, ahogy kedved tartja. Köss masnit a szalagból, és ragaszd vagy varrd rá egy öltéssel a dobozra. Végül töltsd meg cukorkákkal az egyedi üdvözlőlapot. 

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Szövött szívmintához szükséges alapanyagok: szövőkeretnek egy 50×60 cm-es képkeret, felvetőfonal, különböző vastagságú fonalak (világoskék, törtfehér, szürkésbarna, sárga, rózsaszín, bordó, lila színekben) villa, olló és faág.

A keret alsó oldalán csomóval rögzítsd a felvetőszál végét, majd folyamatosan feszítve a szálat 25-ször tekerd rá a kereten nyolcas alakban, végül szintén alul csomóval rögzítsd a végét. Egyenletesen és párhuzamosan rendezd el a szálakat, körülbelül 28 cm szélesen.

Vágj kartonpapírból egy 32×4 cm-es csíkot, fent bújtasd a szálak közé, és nyomd le a keret aljához a szálkereszteződéseket. Csomózd meg kettesével a szálakat egy darab felvetőfonallal.

Szőj körülbelül 10 sort a világoskék fonallal: a felvetőszálak között föl-le bújtasd a kék fonalat, a sor végén fordulj vissza, és most az ellenkező ritmusban haladj a szálak között a fonallal. Ezt ismételd soronként oda-vissza. Figyelj, hogy a széleket ne húzd össze, az oldalak párhuzamosak maradjanak. Időnként tömörítsd össze a szövést egy villa fogaival.

Vágj 75 darab, 50 cm-es szálat, és hármasával csomózd a felvetőszálakra. Szőj további 10 sort, és most színes szálakkal készíts egy rövidebb rojt sort, ugyanezzel a csomózási technikával. Folytasd a szövést a háttér színével, és itt-ott válts színt nagyon rövid szakaszokon, majd folytasd a háttérszínnel. Mikor már készen van egy 3 cm-es sáv, rajzold a szívmintát papírlapra, és rögzítsd a szövés mögé – lent varrd a szövéshez, felül pedig egy keresztben kikötött felvetőszálra hajtsd rá a papír szélét. A kontúrvonalat követve töltsd fel a háttérszínnel a bal, majd a jobb oldalon is a képet addig, amíg a szív szélessége nő.

Bal oldalról kezdve, egy karakteres színű szállal csomózd végig a felvetőszálakat a szív alsó részének kontúrja mentén, egészen a túloldal legszélső pontjáig.

A szív beszövése következik. Válassz hozzá vastag fehér fonalat, amihez hozzáfoghatsz még egyéb színeket is. Félúton válthatsz más minőségű fonalra, például szőhetsz bele egy csíkot nyers gyapjúból. Töltsd fel az egész szívet, követve a papírra rajzolt kontúrvonalat.

A karakteres színű szállal most fejezd be a szív szélének díszítő csomózását, majd teljesen megszőheted a hátteret. Újfent csomózd végig egy darab felvetőszállal a falikép utolsó sorát, mielőtt levágod a keretről. A felvetőszálakat vágd rövidre, és öltögesd hátulról a képhez, hogy elöl ne látszódjon ki. Egy világoskék szállal készíts hurkokat a szövés felső szélébe, és bújtasd bele a faágat. Húzd meg a hurkokat úgy, hogy egyenesen álljon a kép, végül rögzítsd a szál végét. Egy újabb szálat hajts félbe és kötözd a faág két végre, ezzel akaszthatod fel a műved a falra.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Szívből és kreatívan

A teljes cikket a Praktika magazin februári számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu.

További érdekességek a lapból:

Gipszöntés többféle módon

Gyapjúból gyúrt szemüvegtok

Gyöngy nyaklánc bojtokkal

Hagyomány: karmantyúfán szövünk

Cicaöltöztető papírból

Céklával változatosan

Még több Valentin-napi cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top