Otthon

3 hely, ahol még év elején vágj rendet az otthonodban!

Szabaduljunk meg a felesleges, sosem vagy régóta nem használt kacatoktól, így tisztábban, lendületesebben kezdhetjük az évet! Összeszedtük, hol érdemes kezdeni.

Új év, új kezdet, tiszta lap! – sokan így élik meg az évkezdést. Hogy még inkább érezzük, hogy ez valami új kezdete, és bele tudjunk vágni a kitűzött célok megvalósításába, rakjunk rendet, selejtezzünk az otthonunkban! Hogy hol? Összeszedtük a legfontosabb területeket!

Kamra vagy kamraszekrény

A kamra vagy kamraszekrény rendben tartását nagyban megnehezíti, ha a kialakítása nem elég praktikus. “Az előző otthonunkban kihúzható fiókokkal ellátott kamraszekrény volt. Sokkal átláthatóbb volt, mint a mostani polcos, amit így rendben tartani is nehezebb” – mondja Abigél, akinek a legnagyobb problémát a sok tészta, fűszer, a gyerek kekszeinek folyamatos rendszerezése és selejtezése okozza.

Ha mindent kipakolunk, nemcsak selejtezni, de rendszerezni is tudunk, a szekrény teljes kitakarításáról már nem is beszélve. Egy átláthatóbb, rendezettebb szekrénnyel pedig a mindennapjainkat könnyítjük meg – megérni!

Gyógyszeres szekrény / doboz

Ahol gyerek van, ott előbb-utóbb a gyógyszeres szekrény is megtelik, hiszen amikor közösségbe kezdenek járni, egyik betegség a másikat követi. A hosszú ideig jó gyógyszereket természetesen elteszi az ember, de aztán sokáig nem válogatja át, így lehetséges, hogy végül telis-tele van a gyógyszeres használhatatlan, lejárt orvosságokkal. “Időt kell szánni a gyógyszeres szekrény selejtezésére, hiszen így vészhelyzetben könnyebben, gyorsabban megtalálhatjuk azt, amire éppen szükségünk van, az asztmagyógyszertől a sebtapaszig” – meséli a gyakorló anyuka, Ági, aki arra is felhívta a figyelmünket, hogy a lejárt gyógyszereket a legközelebbi patikában adjuk le.

Gardrób

A gardrób selejtezésénél nem kifejezetten és kizárólag a ruhatár átgondolását értjük, bár tény, hatalmas könnyebbség, ha átválogatjuk öltözékeinket, és azoktól, amiket jó ideje nem vettünk fel, megszabadulunk. Így a reggeli készülődést is nagyban lerövidíthetjük, hiszen csak olyan darabok között kell válogatnunk, amiket szeretünk viselni.

De a gardrób átválogatásába belevehetjük az ágyneműk, a terítők és egyéb háztartási textilek válogatását is. “Érdemes előre kitűzni, hogy amit egy meghatározott ideje – például fél éve – nem használunk, attól megválunk” – mondja a maximalista minimalista Boró, a Pareto Lánya blog szerzője, aki legutóbb a testvére otthonában segített rendet tenni, és elmondása szerint két köbméter felesleges holmitól szabadultak meg.

Fontos, hogy a számunkra felesleges, de jó állapotú és még használható holmikat ne a szemétbe dobjuk, szánjunk időt és energiát arra, hogy ezek jó helyre kerüljenek. A ruhákat és ágyneműket például biztosan örömmel fogadja a helyi családsegítő.

Olvass még otthon témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top