Otthon

Készíts mandalát pöttyökből

Mindössze egyetlen forma, egy picike pont is elég ahhoz, hogy nagy mennyiségben lélegzetállítón csodás alakzatokat, ábrákat hozzon létre.

Gondoljunk csak a pointilista festőkre, akik apró, színes pöttyök garmadáját vitték vászonra, így alkották festményeiket, amik csak távolabbról szemlélve állnak össze egységes képpé. Ennél jóval egyszerűbb a dolgod, ha mandalák vagy hópelyhek pöttyözését szeretnéd elsajátítani, mivel szimmetrikus alakzatokat jóval könnyebb festeni. A középponttól körkörösen bővülő forma és az előzőleg meghúzott segédvonalak lesznek a segítségedre. Alapként választhatsz műanyag lapot vagy akár lapos kavicsokat is, és különleges szerszámra sem lesz szükséged. Elég egy vékony, szőrét nem hullató ecset, hurkapálca, fogvájó és máris nekiláthatsz a festésnek, csak az egymással harmonizáló színeket kell jól megválasztanod.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

TIPP: A szétszedhető műanyag gömbök középső, elválasztó korongjai kiválóak alapnak, mivel a rajtuk lévő lyukba fűzött szalaggal a kész mandalát fel is akaszthatod. 

Rajzold körbe egy papíron a műanyag lapot és húzd meg a kör két átmérőjét is, egymásra merőlegesen. A metszéspont lesz a mandala középpontja. Helyezd rá a műanyag lapot a sablonra, és hogy ne mozduljon el, ragasztószalaggal rögzíts. Jelöld a középpontot egy akrilfesték pöttyel.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

A középső pötty köré tégy lilából nyolc pontot, a vezető vonalak segítenek ebben. A vonal mindkét oldalára egy-egy pötty kerüljön. Fogvájó hegyével pontozd ki a középső pötty körüli részt.

Haladj egyre nagyobb körökben, váltogasd a színeket és a pöttyök méretét sorról, sorra. A már száraz nagyobb pöttyökre tehetsz egy-egy kisebbet, vagy vedd körbe őket aprókkal.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

A pöttyöket körbeveheted sziromszerű formákkal is. A szimmetria tarásához segítségedre lesznek a vonalak. Az eltérő méretű pontokat úgy is megfestheted, ha a kisebbeknél alig érinted le az eszköz hegyét, míg az egyre nagyobbaknál egyre jobban, hogy szétterüljön a festék.

Bővítsd tetszés szerint körben a mandalát. Sugárirányban festhetsz egyre kisebbedő pöttysort. A középpontba ragassz egy szem strasszkövet.

Készíts mandalát pöttyökből

A teljes cikket a Praktika magazin januári számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a Praktika weboldalára: www.praktika.hu.

További érdekességek a lapból:

Kötött munkák galériája

Filctokot kap a táblagép

Palackok díszes öltözetben

Képkeret vintage aranyozással

Hagyomány: hímzett életfa

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

A világos színű hópelyhek pöttyözésénél célszerű egy sötétebb kört festeni alapnak. 

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán
Készíts mandalát pöttyökből

Az alkotóról

Minden egy folyóparti sétával kezdődött, ahol olvasónk, Budai Katalin néhány szép formájú kavicsra lelt. Végül egy szatyornyival tért haza és ecsetet fogott. Festett madárkákat, téli tájat szabad kézzel, majd változatos formájú mandalákat és hópelyheket. Egyre többen csodálták meg az alkotásait az iskolában, ahol titkárként dolgozik. A szabályos mandalák festése odafigyelést kíván, így ez a tevékenység megnyugtatja, kikapcsolódást nyújt neki.    

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top