Otthon

Egyszerű trükkökkel melegebb lesz a lakás

A fűtési szezonban egyszerű trükkökkel melegebbé varázsolhatod a lakást, nem mellesleg spórolhatsz a fűtésszámlán.

Bizony, léteznek olyan hőérzetet javító megoldások, amelyek valójában egyetlen fillérbe sem kerülnek, mindössze némi odafigyelést igényelnek, és máris néhány fokkal melegebb lehet a lakásban. Nem beszélve a fűtési szezonban kifizetett számlákról.

Trükkök, amelyekkel melegebb lehet a lakásban

Ilyen például a jó vastag sötétítő függöny, amely a hideget sem engedi át az ablaküvegeken. Az sem mindegy, milyen színeket használsz a lakásban. A hideg színekkel, mint a szürke vagy a kék árnyalatai ugyanazt a hőmérsékletet alacsonyabbnak érezheted, mint ha a lakásban a sárga vagy a piros árnyalatai dominálnak.

A pára sem mindegy a lakásban

A páratartalom szabályozása bizony nagyon is sokat számít. Az ideális mérték 50 százalék körül mozog, ilyenkor is melegebbnek érzed a lakás hőmérsékletét, mint száraz levegőjű otthonban ugyanaz a hőmérsékleten. Ugyanakkor a túlzottan párás, nem megfelelően szellőztetett lakásokban könnyen penészfoltok jelenetnek meg a falakon.

A megfelelő szellőztetés az újabb trükk

És igen, egyáltalán nem mindegy, hogyan szellőztetsz. Mert, ha csupán egyetlen ablakot nyitsz  meg, akkor csak hűtöd a lakást, a levegő nem cserélődik megfelelően. Ráadásul költséges újrafűteni a helyiségeket. A trükk abban rejlik, hogy rövid ideig minden ablakot teljesen kinyitva, a kereszthuzattal pillanatok alatt kiszellőzteted a lakást. A levegő friss lesz, de a falak nem hűlnek át, így a hőmérséklet is melegebbnek tűnik.

Még mindig fával a legolcsóbb

Még mindig fával tudsz a legolcsóbban meleget varázsolni az otthonodba. Ugyanakkor, ha radiátorokkal fűtesz, akkor érdemes pénzt rááldozni, és egyedileg szabályozható radiátorokat felszereltetni. Ezzel hosszú távon jelentős pénzt spórolhatsz, hiszen, azokban a helyiségekben, ahol kevesebbet tartózkodsz, lejjebb veheted a fűtést. És nappal, amikor senki nincs otthon, szintén elegendő a kevesebb meleg. A hőtükrök használatával is energiát takaríthatsz meg.

(Híradó)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top