Otthon

Már ezért is bírságolhatják a lakás- és háztulajdonosokat

Már ezen a télen durva bírságot kaphatnak a családiház-tulajdonosok. Még csak novembert írunk, de az időjárás előrejelzések szerint már ezen a hétvégén beköszönthet az igazi tél. Olyan információkat osztunk meg veletek, amelyekről nem árt tudni, ha nem szeretnétek fizetési felszólítást kapni az önkormányzattól.

Könnyen lehet, már ezen a hétvégén elő kell kapni a hólapátokat, mert berobban a tél. Mindez pedig azt jelenti, a lakás- és családiház-tulajdonosoknak is fel kell készülniük a télies viszonyokra. Kötelességük a házuk előtt letakarítani a havat, a jeges járdákat pedig csúszásmentessé tenni.

Jobb a havat eltakarítani, mint valaki elcsússzon rajta

A helyi közutak és közterületek rendben tartása ugyan az önkormányzatok feladata, de az ingatlanok előtti járdák hótakarításáról és a gyalogos forgalom biztonságáról a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk. Aki ezt elmulasztja, és épp az ingatlana előtt esik el valaki, töri el lábát, kezét, akkor ő felel az “így okozott kárért”, sőt még gondatlanságból okozott bűncselekményért is felelősségre vonhatják.

Családi házak esetében egyértelmű, kinek a kötelessége a hó-, és jéghelyzetről gondoskodni. Társasházaknál mindez ugyanakkor gyakran szül vitát a lakók között. Pedig a helyzet egyszerű. Mivel a tulajdonos kötelezettsége a csúszásmentesítés, így a társasházak lakóit ugyanaz a felelősség terheli, mint egy családi ház tulajdonosát. Éppen ezért tévhit, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása és a járdák biztonságossá tétele.

Sózásért durva bírság jár

A havazás okozta csúszásmentesítés ma már nem oldhatjátok meg az egyszerű sózással. Rendelet rögzíti ugyanis, hogy 50 ezer forintra bírságolható az, aki a háza előtti csúszásmentesítést sóval végzi. A sózás ugyanis súlyosan károsítja a környezetet. Arról nem beszélve, hogy tönkreteszi a cipőket, károsítja az autók gumiját, alvázát, idővel “felzabálja”” az aszfaltot, a betont, és nem tesz jót a kutyák-macskák mancsának sem.

Szóval, ha nem szeretnétek durva bírságról szóló levelet kapni, akkor sózás helyett inkább a hólapátokat használjátok, vagy ha ez már nem segít, homokkal, esetleg sóderrel szórjátok le a járdákat. Jó szolgálatot tehet a lebomló faforgács vagy fahamu vagy a nádfonat – írja a Pénzcentrum.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top