Otthon

Így lesznek lepukkant panellakásokból luxuskuckók

Hogy lehet lepukkant panellakásokat kacsalábon forgó luxusotthonokká alakítani? A küldetés nem lehetetlen. Sőt, Csap Viktornak és csapatának olyannyira sikerült felújítani ezeket a lerobbant lakásokat, hogy nem fogsz hinni a szemednek!

Ezek a felújított panellakások rendkívül divatosak, letisztultak, mégis otthonosak. Csap Viktor és csapata újragondolta a panellakásokat, így bennünk is megváltoztatta a lepukkant panelgettók iránti előítéleteinket. Hogy miről beszélünk? Mutatjuk:

Megnézem
Összes kép (1)

“A fenntarthatóság függ attól, mennyire használják ki. Véleményem szerint igaz a mondás, hogy olyanná válsz, amilyen a környezeted, és ebből kiindulva mindenképpen megéri pénzt tenni egy panelba. Főleg, hogy a panelházak tovább élnek majd, mint ahogyan azt most gondoljuk” – nyilatkozta korábban Csap Viktor.

Megnézem
Összes kép (1)

(Fotó és forrás: Barbay Csaba/FlashbackPhoto, www.behance.net)

A panellakások Magyarországon valahogy rút kiskacsának számítanak, annak ellenére, hogy olcsóbban lehet hozzájuk jutni, mint egy tégla építésű házhoz, az emberek egy része nem szívesen képzeli el a jövőjét egy paneles lakótelepen. Emellett riasztják őket a panellakások felújításával járó költségek is, hiszen a köztudatban rossz minőségű épületekként tartják őket számon, pedig hosszú évtizedek óta, körülbelül az 1960-as évektől kezdve a mai napig állnak, és lakhatóak is, rengeteg család otthona a mai napig.

TIPP: Drága felújításra csak akkor érdemes költeni, ha hosszú távra akarunk berendezkedni. 

Olvass még több cikket lakás témában itt az NLCafén:

Leáldozóban a panelek kora?

Korábban arról volt szó, hogy a panellakásokat rossz állapotuk miatt le fogják bontani. Ez azonban tényleg csak mendemonda. Köles Zoltán, a  MIOSZ, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége főtitkára korábban az NLCafénak elmondta, hogy tudomása szerint Magyarországon még egyetlenegy lakóház céljára épült panelházat sem kellett lebontani az elhasználódás miatt. “Szakértők azt mondják, hogy a beton élettartama alapvetően 200 év, tehát csak a panelcsatlakozások lehetnek kérdésesek, erre vonatkozólag pedig nincs még olyan információ, hogy statikailag teljesen tönkrementek volna, vagy a következő 10 évben tönkremennének. Szerintem legalább még egyszer annyi év vár a panellakásokra, mint amennyit eddig megéltek.”

Ilyen volt, ilyen lett. Gyönyörű lett a végeredmény.

Ilyen volt, ilyen lett. Gyönyörű lett a végeredmény.

A régi családi darab is helyt kapott az étkezőben.

A régi családi darab is helyt kapott az étkezőben.

A konyha is a mai trendeknek megfelelően lett felújítva.

A konyha is a mai trendeknek megfelelően lett felújítva.

A fürdőszobában a legszembetűnőbb a változás.

A fürdőszobában a legszembetűnőbb a változás.
 

Tudtad?

Magyarországon 1959-ben adták át az első, kísérleti jellegű panelházat Dunaújvárosban, két évvel később viszont a panelprogram szerves részét képezte az itthoni építkezéseknek. A panellakások száma a hetvenes évek közepétől ismételten megugrott, aztán a rendszerváltás után leálltak az építkezések, csak a félkész épületeket fejezték be. A harminc év alatt nagyjából 780 ezer lakás épült fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top