Otthon

Milyen cserepet válasszak? – egy életre szóló döntés

A cserépválasztást a legjobb a szakemberre bízni. Biztos furcsán hangzik ez első hallásra, de ha te tisztában vagy az igényeiddel és pontosan eldöntötted, milyen céloknak kell a tetődnek megfelelnie, akkor ő tudja megmondani, hogy ehhez milyen cserép lesz tökéletesen alkalmas. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy milyen lépéseket érdemes megtenned előzetesen ahhoz, hogy jó cserepet választhasson neked.

A tető a házad egyik legfontosabb része, ami akár életre szóló választás is lehet. Fontold meg ezért alaposan az alábbi szempontok szerint, hogy mire is van szükséged, és így nem fogsz elveszni majd a cserepek színének és formájának kavalkádjában.

Milyen cserepet válasszak? – egy éltre szóló döntés

1. Mielőtt álmodozol, nézd meg az építési szabályzatot

A képzeletednek semmi sem szabhat határt – kivéve a hatályos építési szabályzatot (hész). Ezért mielőtt nagyon mélyen beleélnéd magad abba, hogy milyen lesz álmaid otthona, alaposan tájékozódj arról, hogy a törvények egyáltalán mit tesznek lehetővé – előfordulhat ugyanis, hogy olyan helyen szeretnél építkezni, ahol kemény szabályokban írják elő például a tető maximális magasságát és hajlásszögét (márpedig ezek komolyan befolyásolják, hogy milyen lehet rajta a cserép), sőt egyes területeken még a cserép anyagát és színét is behatárolják. Ezért mielőtt elkezdesz tervezgetni, sétálj el a helyi önkormányzat építésügyi osztályára, és alaposan tájékozódj az érvényben lévő előírásokról. Még egy jó tanács ezzel kapcsolatban: ne elégedj meg az ügyintéző válaszaival, hanem kérd ki írásban a teljes szabályozást, és a biztonság kedvéért gondosan olvad át magad is!

2. Készülj fel az időjárásból

A tető legfontosabb dolga az, hogy megvédjen az elemek támadásaitól. Mivel egy jó tető egy emberöltőre készül, és a következő évtizedekre azt prognosztizálják, hogy egyre szélsőségesebbé válik majd az időjárás, ezért úgy tervezz, hogy a tetőd biztonságosan és tartósan ellenálljon a jelenleginél nagyobb viharoknak, több csapadéknak, melegebb nyárnak, erősebb UV sugárzásnak, valamint a hidegebb teleknek is. Lehet, hogy tíz- vagy akár százezer forintos nagyságrendben is tudnál spórolni egy kevésbé tartós cseréppel és tetőrendszerrel, de ezt többszörösen kell majd visszafizetned, ha idő előtt tönkremegy a tetőd. Azt javasoljuk, hogy ne csak általában véve vedd számításba az időjárás változását, hanem konkrétan a saját házad környékének meteorológiai sajátosságaival is számolj: fontos szempont például, hogy az építési helyszínen milyen erős szelek fújnak. Vannak helyek, amik a domborzat miatt teljesen szélvédettek, viszont néhány száz méterrel odébb már rendszeresen nagy sebességgel süvít el a szél a tető felett – ezeket a sajátosságokat mindenképpen figyeld meg, és kalkuláld bele az építésbe!

3. Mire használod a tetőd?

Mielőtt elindulsz cserepet vásárolni, ülj le, és gondold ki, mire is szeretnéd használni a tetőd. Ez egyáltalán nem olyan kézenfekvő kérdés, hiszen a tető egy olyan komplex rendszer, amely nem csupán a cserépből, hanem még egy sor fontos tartozékból és elemből áll, és nem csak a hideg, a meleg, a szél és a csapadék elleni védelemre alkalmas, hanem más dologra is: például energiatermelésre, napkollektorok és napelemek felszerelésére, csapadékvíz gyűjtésre. Ha ilyen rendszerek telepítésén gondolkodsz a jövőben, akkor építtesd meg a tetőd úgy, hogy gond nélkül fel tudd majd ezeket szereltetni. Ezen kívül nem mindegy az sem, hogy a tető alatt, a padlástérrel mik a hosszú távú terveid: más cserepet érdemes olyan házra feltenni, ahol állandóan lakják majd a tetőteret, és másra lesz szükség ott, ahol a padláson csak kolbászt és szalonnát lógatnak le a gerendákról.

Milyen cserepet válasszak? – egy életre szóló döntés

4. Vess egy pillantást a bankszámládra

Ha az előbbi alapkérdéseken túl vagy, ülj le, és számold ki, mennyi pénzt tudsz a tetőre fordítani. Ehhez persze szükséged lesz egy tervezőre, aki nagyságrendileg meg tudja mondani a ház költségeit, és azt is, hogy ebből mekkora hányad esik majd nagyjából a tetőre. Ha ránk hallgatsz, a tetőn nem spórolsz, mert a garasoskodás itt sokba kerülhet neked: egy gyengébb szigetelés, egy olcsóbb cserép, egy kevésbé ellenálló tetőszerkezet a későbbiekben súlyos költségeket hoz majd magával. Nem csak azokra a javításokra kell gondolni most, amit a beázások és szél miatt kell majd elvégeztetned, hanem a fűtés és hűtés kiadásaira is, amik nagyságrenddel magasabbak lesznek, ha “spórolós” a szigetelés vagy gyengébb minőségű a cserép. Hosszú távon – és egy tetőnél egy emberöltőről van ilyenkor szó – ezek az extra kiadásaid a tetőd eredeti árát bőven kiteszik majd, és nyugdíjas korodban fájhat a fejed, hogy építkezéskor miért nem áldoztál inkább egy picivel több pénzt a nyugalmad és a tetőd biztonsága érdekében – a pénztárcádról nem is beszélve.

5. Most már beszélhetünk a színekről

Csak most értél el oda, hogy elkezdj fantáziálni a tetőd színéről és a cserép formájáról. Alaposan gondold ezt meg: ne csak azt nézd, hogy a te ízlésed szerint mi lenne a legszebb, hanem azt is, hogy mi illik a tájba és a városképbe, és egyáltalán mi passzol a leendő házad stílusához. Lehet például, hogy teljesen elbűvölt tavaly nyáron az a sok szép mediterrán tető az Adrián, de itt, a Kárpát-medencében ez eléggé kilóg a képből. Horvátországból nézve például a Balaton-felvidéki bájos házai éppen olyan különlegesek és szépek, mint nekünk az ő mediterrán épületeik, de azért elég furán állna egy nádfedeles fehér parasztház a jablanci tengerparton, nem? Ettől függetlenül persze olyan házat építesz, amilyen csak tetszik – és amilyet engedélyeznek a szabályok –, a lényeg, hogy mielőtt színt és cserépformát választasz, nézz meg élőben minél több tetőt, mert csak így kapsz valós képet arról, hogy milyen hatást keltenek az egyes cseréptípusok nagy tömegben egymás mellett és a tájban.

6. Keresd meg azt, aki ért a tetőkhöz

Ha már ismered a szabályozást, az időjárási viszonyokat, a pénzügyi lehetőségeid, és tudod, hogy mire használod a tetőd, és azt is tisztában vagy, hogy milyen cserép tetszene leginkább, keress fel néhány megbízható szakembert. A nagyobb gyártókat ajánljuk ehhez, akik jól ismerik a legújabb trendeket és technológiákat, és komplex tetőrendszereket tudnak összeállítani a kínálatukból – vagyis nem csak a cserepet, de az ahhoz passzoló minden kiegészítőt és tetőalkatrészt is megveheted náluk. Mondd el nekik mindazt az információt, amit eddig összegyűjtöttél, és kérd ki a tanácsukat arra, hogy milyen cserepet tegyél a tetődre. Nagy valószínűséggel több lehetőséget is kínálnak majd, és nem csak az árban, minőségben, színben és anyagában lesznek különbözők a cserepek, amik szóba jöhetnek, hanem abban is, hogy milyen szolgáltatásokat adnak hozzájuk. Amikor választasz, vedd figyelembe, hogy mennyi garanciát kínál a gyártó és mire adja ezt, ad- biztosítást és kapsz-e különleges “szerviz szolgáltatást” – például elérhetők-e könnyen a gyártó szakemberei ha gyors javításról van szó. Ezek az extrák fontosak lehetnek még később, amikor már nem csak te, hanem a gyerekied, esetleg az unokáid laknak az alatt a tető alatt, amit te választottál.

 

Olvass még több cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top