Otthon

Ha számít az energia – így lesz energiatakarékos a tetőd

A tető legfontosabb feladata, hogy védje a házat időjárás viszontagságaitól: ellenáll a nagy erejű szélnek, a bőségesen zúduló téli és nyári csapadéknak és a nap hevének is. Ha egy kicsit jobban belegondolsz, az év szinte minden napján jelentős energiával feszül neki a természet a tetődnek különféle formában – nem lenne praktikusabb hát ezt az erőt a magad hasznára fordítani ahelyett, hogy csupán passzívan védekezel vele szemben?

A tetőre érdemes egy kicsit több figyelmet fordítani, ha építkezni kezdesz, mert – ha okosan használod ki – a háznak ez az része valóságos “erőmű” lehet, ami rengeteg pénzt és energiát takaríthat meg neked.

Ha számít az energia - így lesz energiatakarékos a tetőd

Hőszigetelés

A magyar lakásvásárok tapasztalatai szerint a legtöbb figyelmet az alapozására és a falak szigetelésére fordítják azok, akik családi ház építésére adják a fejüket, és kevésbé érdekli őket a tető hőszigetelése. Pedig a hő döntő többségében éppen itt illan el, vagyis a tető az energiatakarékosság szempontjából nagyon is fontos része a házaknak. Ma már egyetlen profi építkező számára sem kérdés, hogy a tető alá éppen olyan komoly szigetelő rendszert kell(ene) tenni, mint a falakra, sőt sok esetben még bonyolultabbat, hiszen egy hatékony tetőszigetelés sok, különféle funkciójú rétegből épül fel. Az úgynevezett alátéthéjazat nem csupán a hőt tartja bent a házban (vagy éppen kint, a nyári kánikulában), hanem a szél ellen is véd, sőt a jó szigetelés a pára elvezetéséről és még a rovarvédelemről is képes gondoskodni. Ezt a szerkezeti elemet tehát semmiképpen nem érdemes kispórolni a házból, mert amennyit megtakarítanál a költségein, annyit – sőt sokkal többet! – fizetsz majd be később a fűtés és hűtés számláddal. Ráadásul – mivel a szigetelés a zajt és a port is felfogja – sokkal kevésbé lesz lakályos az otthonod egy szigeteletlen tető alatt. Egy jó tetőszigeteléssel közel 30 százalékot spórolhatsz az energiaszámládon, és ez az extra ráfordítás nagyjából két fűtési szezon alatt meg is térül.

Vízgyűjtés

Az egyik remek módja a tető hasznosításának, ha felfogod a róla lecsurgó esővizet. Ez jelentős tétel– sok-sok köbméter – is lehet egy évben, és mivel meglehetősen tiszta, kiválóan lehet vele mosni, mosogatni, wc-t öblíteni, kertet öntözni, sőt még fürödni is. Ráadásul jobb is ilyen célra esővizet használni, mert a vezetések víz Magyarországon általában kifejezetten kemény, és vízkőlerakodásokat képez például a bojlerben, a vasalóban, a mosogató- és mosógépben, vagyis hamarabb mennek tönkre ezek a gépek a vezetékes víz használatától.

Ha számít az energia - így lesz energiatakarékos a tetőd

Lágy vízben a mosás is hatékonyabb, és már alacsonyabb hőfokon is jobban tisztítanak vele a mosószerek, ezen felül pedig kellemesebb benne fürdeni, mert kíméletesebb a bőrhöz, és még a növények is jobban kedvelik, mint az ásványi anyagokban dús kemény vizet. Számold csak ki, hogy évente mennyi pénzt takaríthatsz meg csupán azzal, hogy ezt az “ingyen vizet” használod, majd vedd hozzá azt is, hogy kevesebbet kell költened a háztartási gépeid szervízelésére, és mindjárt megnő a tetőd értéke a szemedben!

Napenergia – napkollektor, napenergia

A másik – ma már szerencsére egyre inkább elterjedő – energiahasznosítási forma a tetőn a napelem és a napkollektor. Ez a két dolog nem ugyan az: az egyik elektromos áramot állít elő, a másik pedig vizet melegít a nap hőjével – még télen is. Nagyon sok ilyen rendszert utólag építenek rá a tetőkre, de ha te még csak most kezdesz építkezni, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a tetődet úgy alakíttasd ki, hogy kifejezetten támogassa az ilyen rendszerek felhelyezését. Ma már olyan napelemek is vannak, amik gyakorlatilag teljesen beleolvadnak a tető síkjába, esztétikusak, és szinte észrevehetetlenek, viszont ezekhez speciális cserepekre lesz szükséged – érdemes ezért előre gondolkodnod, amikor a tetőt tervezed, és a megfelelő cserép kiválasztásán töröd a fejed. Már csak azért is gondolkodj el ezen, mert napkollektorokkal és napelemekkel márciustól októberig egy átlagos családi ház számára szükséges energiamennyiség 85%-át lehet előállítani tiszta, környezetbarát energiaforrásból, és ráadásul jelentősen csökken a függőséged a áramszolgáltatóktól is.

Ha számít az energia - így lesz energiatakarékos a tetőd

Hővisszaverő tetőcserép

A legújabb – passzív – módja a tető energetikai hasznosításának az, ha nem csak hatékony szigetelést rakatsz a cserepek alá, hanem már eleve olyan cserepeket vásárolsz, amik a hagyományosakhoz képest nagyságrendekkel több hőt vernek vissza. Így alattuk a hőmérséklet akár 5-10 fokkal is alacsonyabb lehet, mint a szokványos cserepek esetében. Ez a nyári hűtésköltségeidet látványosan csökkentheti, márpedig manapság nyáron már közel annyit költünk a lakás normális hőmérsékletének fenntartására, mint télen, csak ilyenkor a pénzt nem gázra fizetjük ki, hanem az elektromos áramra, ami a légkondicionáló berendezést működteti. Használd ki ezt a lehetőséget is, és tedd ilyen cseréppel igazán energiatakarékossá a tetődet!

Olvass még több cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top