Otthon

Készíts lámpaernyőket a kertbe

A padláson, bolhapiacokon ma is fellelhető régi csillárok kis ernyői valamikor hangulatos darabok voltak, de formájuk, méretük miatt ma is van bennük fantázia. Ha áthúzod, kipróbálhatod, hogyan mutatnak a szabadban.
Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Új huzat, könnyedén

A kerti partik, nyáresti összejövetelek idején fontos szerep jut a kinti fényfüzéreknek. Egy kis egyediség ezeknek sem árt, amihez remek alapot adnak a kis lámpaernyők. Távolítsd el a poros, szakadt huzatot, és készíts 2-3 cm széles, tépett anyagcsíkokat színes, virágmintás, már nem hordott blúzokból. Az egyik csík végét varrd az ernyőváz alsó karikájához, és az anyagot enyhén feszítve tekerd a vázra – a sávok kissé fedjék egymást. Amikor elfogy a textilcsík, rögzítsd gombostűvel, majd öltögess egy újabb csíkot az előző végéhez. Amikor körbeértél, varrd az anyagot valamelyik karikához, és a lámpaernyőt a szerkezetének megfelelően rögzítsd az égősorra.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

Napelemmel  

A régi lámpaernyő az új huzattal nemcsak divatos, de korszerű is lesz, amikor az asztalotokon találkozik a legmodernebbnek számító fényforrással, egy szolárlámpával. A földbe szúrható, napelemes lámpát beleteheted egy cserépbe, és vedd körbe kavicsokkal, hogy stabilan álljon. Ha az ernyő ennyire szem előtt lesz, gondosan igazgasd el az anyagcsíkokat. A betekerés közben akár keveset be is hajthatsz abból az anyagszélből, amit már nem fogsz lefedni a következővel, így teljesen eltüntetheted a tépett széleket. Gyorsíthatsz a munkán, ha előzőleg géppel összevarrsz néhány textilcsíkot, és kézzel már csak az első és az utolsó rögzítést kell megtenned.

Fotó: Kurdi Zoltán
Fotó: Kurdi Zoltán

A teljes cikket a Praktika magazin augusztusi számában olvashatod. További kreatív ötletekért kattints a

Készíts lámpaernyőket a kertbe

Praktika weboldalára: www.praktika.hu 

További érdekességek a lapból:

Egyedi szalmakalapok anyának és lányának

A tengert idéző korall

Fagyik, jégkrémek textilből

Élvezd a nyarat!

Katicás szivacspárnák

Játékpolipok a medencében

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top